Student Esports Tournament

I profesori vole gaming - Razvoj esporta na fakultetima još je uvijek na studentima, no fakulteti ih sve više podržavaju u tome

 • Autor: Damir Rukavina
 • Zadnja izmjena 11.05.2022 16:44
 • Objavljeno 11.05.2022 u 16:44
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: GoodGame

Druga disciplina druge sezone Student Esports Tournamenta privedena je kraju. Igrao se Rocket League

Završila je druga disciplina druge sezone Student Esports Tournamenta. Poredak na tablici sada je upotpunjen bodovima koje su timovi ostvarili u Rocket League-u.

Pobjednik Rocket League discipline u S ligi je FER koji je u finalu izborio pobjedu nad svojim vječnim rivalom, TVZ-om. Slijedi ih splitski FESB kojeg prati zagrebački FSB. U A ligi, finalna borba se odvijala između Fakulteta informatike Pula, poznatijeg kao FIPU i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu. Pobjedu je odnio FIPU, a na trećem i četvrtom mjestu ove discipline nalaze se riječki RITEH te osječki MATHOS.

Svi gradovi na čijim se sveučilištima igra SET

Svi gradovi na čijim se sveučilištima igra SET

Izvor: Promo fotografije / Autor: GoodGame

Ukupni poredak nakon dvije discipline u S ligi sada je sljedeći:

 1. TVZ
 2. FER
 3. FESB
 4. FERIT
 5. Algebra
 6. FSB
 7. UNIN
 8. FOI

Ljestvica za A ligu izgleda ovako:

 1. FIPU
 2. VVG
 3. PMF ST
 4. MATHOS
 5. RITEH
 6. TFPU
 7. RIT
 8. PMF ZG

Kao i svakog tjedna, uigranom dvojcu voditelja SET-a - Tetki i Njoletu, u studiju se pridružuju gosti koji cijelom natjecanju daju svježi pogled na turnir. Ovog tjedna u ulozi castera pojavio se Don Risotto; popularni Twitch streamer s velikim iskustvom u igranje ovog esport naslova.

Osim njega, u goste su i ovog puta došli zaposlenici fakulteta čiji se tim natjecao toga dana. Tako smo imali prilike na live streamu gledati Maju Trstenjak, asistenticu s Fakulteta strojarstva i brodogradnje; Filipa Belobrka iz marketinškog odjela TVZ-a i Daria Bojanjaca, doktora znanosti sa FER-a.

I dok Maja više nema vremena za gaming koliko bi htjela, Filip i Dario itekako su aktivni na tom polju. Filip uživa u PS4 naslovima poput Battlefielda i For Honora, a Dario za sebe kaže da je okorjeli RTS-ovac i da uživa u naslovima koji su 'stariji od pola sudionika SET-a', kao što su Starcraft, Starcraft II i Warcraft 3.

Ipak, slažu se u tome da je ovaj turnir odličan način kako aktivirati studente da se povežu i van nastavnih aktivnosti. 'Divno je vidjeti kako su studenti motivirani u izvannastavnim aktivnostima koje su zapravo srodne mnogim segmentima FSB-a, ali i vidjeti taj timski duh kojeg grade sudjelujući na ovakvim događajima.' kaže Maja, a Filip dodaje da se to ne odnosi samo na studente - 'svi mi predstavnici fakulteta zajedno smo gledali utakmice Rocket League-a i navijali svatko za svoj tim, što nam je bilo odlično novo iskustvo.'

Po pitanju razvoja esporta na fakultetu Dario je komentirao da 'FER jako podržava esport. Studenti imaju računalnu učionicu za esport turnire, a ekipa je dobro organizirana i usko surađuje s upravom oko opreme i sličnih pitanja. Dobar dio toga pokrenuli su pojedinci no popraćeno podrškom fakulteta cijela se priča dobro razvija'. Ipak, to nije situacija na svim fakultetima - 'Esport aktivnosti naših studenata su još na neformalnoj razini. Kada bi se potencijalno i službeno oformili kao studentska udruga, studenti bi zasigurno dobili bolju podršku Fakulteta jer je gaming industrija dio naše strojarske profesije u različitim segmentima, te će na taj način, osim dobre zabave, steći zanimljive vještine i znanja koje će im koristiti u daljnjem radu i nakon fakulteta.'

Trenutno se na Student Esports Tournamentu igra treća disciplina - League of Legends, koju u ovom tjednu igra liga S, dok ćemo već sljedeći tjedan imati prilike gledati timove lige A na Summoners Riftu.

Više informacija o natjecanju nalazi se na službenoj web stranici turnira.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!