BOSTON DYNAMICS NA PRODAJU

Humanoidni roboti uplašili Google

21.03.2016 u 12:54

Bionic
Reading

U Alphabetu, tvrtci čiji je Google dio, zaključili su kako Boston Dynamics neće izbaciti proizvod za tržište tijekom idućih nekoliko godina, pa su tvrtku ponudili na prodaju

Među potencijalnim kupcima proizvođača robota mogli bi se naći Toyota Research Institute i Amazon.

Google je Boston Dynamics kupio krajem 2013. godine, skupa s još nizom tvrtki koje se bave robotikom. Preuzimanje, koje je pod okrilje Googlea dovelo oko 300 inženjera robotike, vodio je bivši šef Androida Andy Rubin

Rubin je iz Googlea otišao u listopadu 2014., nakon čega se inicijativa Replicant - kako je nazvana - mučila sa čestim promjenama vodstva i izostankom suradnje s drugim tvrtkama.

Problem je navodno bilo to što direktori Boston Dynamicsa navodno nisu bili naročito raspoloženi za suradnju s Googleovim stručnjacima za robotiku u Kaliforniji i Tokiju. Izostanak proizvoda spremnih za tržište jedna je od posljedica tog sukoba.


U prosincu prošle godne Google je objavio kako je Replicant uklopljen u Google X, odjel za napredna istraživanja. Astro Teller, šef tog odjela, navodno je rekao zaposlenicima Replicanta kako će biti preraspodijeljeni na druge projekte ukoliko se njihova robotička rješenja neće baviti praktičnim problemima koja Google pokušava riješiti.

Nakon što je tim Boston Dynamicsa nedavno objavio video s humanoidnim robotima pobunio se Googleov tim za odnose s javnošću, kojemu nije bilo draga zamisao da će javnost povezivati Alphabet s takvim nastojanjima.

Stoga je, umjesto uklapanja u Google X, Boston Dynamics ponuđen na prodaju.

Više:Bloomberg