'DOUBLE EXPOSURE'

HTC želi da snimate bolje selfieje, a evo i kako

09.10.2014 u 10:36

Bionic
Reading

Na upravo održanom događanju, nazvanom Double Exposure, u New Yorku HTC je otkrio pametni telefon Desire EYE, baš kao i kamericu RE, o kojoj su kružile glasine već neko vrijeme. Osnovna značajka mobilnog uređaja Desire EYE je 13-megapikselna kamerica s prednje strane (uz pripadajuću LED bljeskalicu) koja bi trebala omogućiti vrhunske selfie fotografije. Slične je namjene i kamerica nazvana RE, prvi HTC-ov uređaj iz ove kategorije

Glasine su bile potpuno točne, izuzme li se tvrdnja da kamerica RE uistinu nije namijenjena za to da konkurira modelima GoPro. Ovaj gadget donosi 16-megapikselni 1/2.3" CMOS senzor sa širokokutnom optikom (146 stupnjeva i f/2.8) te izgledom podsjeća na periskop. Naravno, RE je i vodootporan po standardu IP57, no uz poseban pokrov moguće je osigurati i IP58 (tri metra pod vodom do dva sata).

RE, osim fotografija, bez problema snima 1080p videomaterijal u 30fps, a kontrolira se dodirom. Uređaj automatski prepoznaje kada netko rukuje njime i aktivira se, a snimanje video ili fotomaterijala počinje duljim ili kraćim pritiskom na jedinu tipku na uređaju. Iako će se materijal moći snimati i pomoću mobilne aplikacije uz Bluetooth vezu, u HTC-u napominju da su namijenili kamericu korištenju bez toga da bi korisnik vodio što manje brige o 'kadriranju' i sl.


Kamerica će se prvo pojaviti u SAD-u po cijeni od nemalih 199 američkih dolara, a svakako je zanimljivo vidjeti da HTC ulazi (ili barem eksperimentira) s novim tržišnim segmentima.

Upoznajte HTC-ovu prvu kamericu

HTC-ovi modeli Desire su obično poznati po svojim umjerenim tehničkim karakteristikama i nižoj cijeni, no kompanija i u ovoj kategoriji uređaja po svemu sudeći testira puls tržišta. Svježe predstavljeni HTC Desire EYE osim dvije 13-megapikselne kamerice (Sony IMX214 CMOS senzor veličine 1/3.06") krase druge solidne hardverske komponente. Srce mu čini Qualcommov čip MSM8974ABv3 Snapdragon 801, uparen s 2GB LPDDR3 radne memorije, 16GB spremišnog prostora uz microSD proširivost.

5,2-inčni uređaj donosi i IPS LCD ekran FullHD razlučivosti, a EYE donosi i zvučnike BoomSound poznate s modela iz serije One.

Kompanija je otkrila i niz softverskih noviteta nazvanih HTC EYE Experience. Riječ je o nadogradnji postojećih mogućnosti, a sada vezanih uz praćenje korisnikovog lica u kadru te rezanja slike, ali i snimanja kombiniranih fotografija i videa u jedinstven prikaz. U mjesecima koji slijede HTC planira nadograditi niz novijih uređaja s ovim mogućnostima, a više o svemu je moguće pročitati na ovom linku. Cijelo događanje HTC je postavio na svoj kanal na YouTubeu: