SA 75 NA 150 MBIT/S

HT udvostručio brzine 4G mreže!

04.02.2015 u 11:10

Bionic
Reading

Kao tržišni lider u razvoju brzog interneta, Hrvatski Telekom radi novi iskorak: maksimalnu brzinu pristupa internetu u svojoj mobilnoj 4G mreži povećava sa sadašnjih 75 Mbps (megabita po sekundi) na 150 Mbps. Korisnici će moći uživati u prednostima dvostruko bržeg 4G interneta već od sredine veljače

Hrvatski Telekom u razvoj i novu infrastrukturu godišnje investira više od milijardu kuna. Nova investicija u kojoj smo kupili dodatni radiofrekvencijski spektar omogućuje nam da korisnicima ponudimo dvostruko veće brzine mobilnog interneta te naša 4G mreža omogućava najbrže „surfanje“ u Hrvatskoj. Brzine koje omogućuje naša 4G mreža za korisnike znače još naprednije i kvalitetnije korištenje usluga, poput live TV streaminga (MAXtv To Go), HD video streaminga i online gaminga.S investicijama u razvoj mreže nastavljamo i dalje. Osim u mobilnu, HT nastavlja i s ulaganjima u fiksnu mrežu i širenje naše optičke mreže', ističe Thorsten Albers, član Uprave HT-a i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije.

Hrvatski Telekom je među prvima u Europi usvojio LTE standard četvrte generacije u mobilnim telekomunikacijama i danas upravlja 4G mrežom koja je dostupna velikom dijelu stanovnika Hrvatske. Potkraj prošle godine investirao je i u kupnju dodatnog radiofrekvencijskog spektra na natječaju HAKOM-a, što je omogućilo udvostručenje brzine pristupa mobilnom internetu.

Još u ožujku 2012. HT je pustio u rad prvu komercijalnu 4G mrežu u Hrvatskoj baziranu na tehnologiji LTE koja korisnicima donosi do 10 puta veće brzine prijenosa podataka od dotadašnjih. Samo za informaciju tehnologija LTE predstavlja četvrtu generaciju mobilnih mreža (4G) te korisnicima pruža jedinstveno iskustvo korištenja usluga koje zahtijevaju velike brzine bežičnog prijenosa podataka, kao i brže pristupe aplikacijama poput video sadržaja (Youtube, mobile TV i sl.), usluga u oblaku, mrežnih igara te cijeli niz aplikacija baziranih na novim standardima Web 2.0. LTE osigurava impresivne brzine (uz vršne brzine prijenosa podataka od 173 Mbps za downlink i 58 Mbps za uplink, što je 10 puta brže od HSPA brzina) i time omogućuje korištenje svih danas dostupnih podatkovnih aplikacija na zaslonima mobilnih uređaja.

Već nekoliko mjeseci nakon puštanja u rad komercijalne 4G mreže HT povećao pokrivenost 4G mobilnom mrežom. Osim Zagreba proširenje 4G mreže dogodilo se i u manjim sredinama te gradovima poput Ozlja, Koprivnice, Drenovaca, Petrinje, Otočca i Josipdola.

Trenutku kartu pokrivenosti 4G signalom Hrvatskog telekoma možete pogledati na ovom linku

Više detalja na www.hrvatskitelekom.hr