tportal.hr

Zagreb
+14
Osijek
+15
Pula
+14
Rijeka
+18
Zadar
+14
Split
+17
Dubrovnik
+18

DO 10 PUTA VEĆE BRZINE

HT pustio u rad prvu 4G mobilnu mrežu u Hrvatskoj

Hrvatski Telekom danas je pustio u rad prvu komercijalnu 4G mrežu u Hrvatskoj baziranu na tehnologiji LTE koja korisnicima donosi do 10 puta veće brzine prijenosa podataka od dosadašnjih

Datum objave:
23.3.2012 8:16

Zadnja izmjena:
23.3.2012 9:35

4G bazne stanice nalaze se na području centra gradova Zagreba, Rijeke, Osijeka i Splita, a u planu je mrežom LTE u narednom razdoblju pokriti i ostala urbana područja Hrvatske.

Usluge temeljene na tehnologiji LTE, kao i karte pokrivenosti, bit će predstavljene i dostupne korisnicima za nekoliko dana.

Tehnologija LTE predstavlja četvrtu generaciju mobilnih mreža (4G) te korisnicima pruža jedinstveno iskustvo korištenja usluga koje zahtijevaju velike brzine bežičnog prijenosa podataka, kao i brže pristupe aplikacijama poput video sadržaja (Youtube, mobile TV i sl.), usluga u oblaku, mrežnih igara te cijeli niz aplikacija baziranih na novim standardima Web 2.0. LTE osigurava impresivne brzine (uz vršne brzine prijenosa podataka od 173 Mbps za downlink i 58 Mbps za uplink, što je 10 puta brže od HSPA brzina) i time omogućuje korištenje svih danas dostupnih podatkovnih aplikacija na zaslonima mobilnih uređaja. Nova tehnologija korisnicima će omogućiti razmjenu najzahtjevnijih multimedijskih sadržaja.

'U HT-u intenzivno ulažemo u nove tehnologije kako bismo korisnicima u Hrvatskoj omogućili korištenje najnaprednijih telekomunikacijskih usluga istodobno s najrazvijenijim svjetskim tržištima, a među prvima smo u Europi i u regiji. LTE, kao jedna od inovativnih tehnologija današnjice, dio je naše strategije te će uskoro postati standard u mobilnim komunikacijama, osobito ako uzmemo u obzir činjenicu da će samo u narednih nekoliko godina podatkovni promet u mobilnim mrežama narasti za više od 60 posto. Primjenom tehnologije LTE u mobilnoj mreži, u kombinaciji s unapređenjima brzina prijenosa podataka u fiksnoj mreži još jednom potvrđujemo našu poziciju tržišnog lidera', izjavio je Božidar Poldrugač, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije HT-a.

HT je prvi u Hrvatskoj 2010. uživo demonstrirao implementiranu 4G testnu mrežu, a korisnici u Zagrebu, Rijeci i Splitu su tijekom 2011. prvi u Hrvatskoj testirali sve prednosti koje ova najnaprednija tehnologija donosi korisnicima. Dodatno, u ožujku 2011. HT je u Rijeci pokazao najveće brzine downloada podataka u mobilnoj mreži u Hrvatskoj te je tom prilikom uspostavljena i video konferencijska veza između Zagreba i Rijeke putem tehnologije LTE.

Hrvatski telekom

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


tportal aplikacija

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr