PROJEKT MOBINCITY

HT razvija europski električni auto

Bionic
Reading

Najveći domaći telekom u sklopu europskog konzorcija bavit će se razvojem sustava koji omogućava komunikaciju između različitih sudionika u prometu, prometne i energetske infrastrukture i vozača

Kako je istaknuo Ivan Ivanković, stručnjak za razvoj novih poslovanja HT-a, riječ je o projektu koji definira komunikacijske protokole kojima će električna vozila komunicirati međusobno te sa svim ostalim sudionicima u prometu.

Cilj je projekta riješiti probleme koji su onemogućavali širu primjenu električnih vozila u gradovima diljem Europe.

Dio ICT rješenja koja će se razvijati u projektu MOBINCITY primijenit će se za energetsku učinkovitost u prometu, kako u samim električnim vozilima tako i kod optimalnog planiranja energetskih potreba opskrbljivača i distributera.

Projekt je većinskim dijelom financirala Europska unija u sklopu programa za financiranje istraživanja i tehnološkog razvoja, a u njegovoj realizaciji sudjeluje 13 kompanija iz pet europskih zemalja.

Nositelj je projekta Institute of Technology and Energy iz Španjolske, a sudjeluju ITE, ETRA, Zabala Innovation Consulting and CIT Development iz Španjolske, Fraunhofer Institut i Technomar iz Njemačke, Elektro Ljubljana, Oprema Ravne, Etrel Svetovanje iz Slovenije, ENEL i Conzorcio per la Rizerca nell Automatica e nelle Telecomunicazioni iz Italije i Energetski institut Hrvoje Požar te HT iz Hrvatske.

HT se bavi komunikacijskom komponentom projekta i razvojem sustava koji omogućava komunikaciju između različitih sudionika u prometu, prometne i energetske infrastrukture i samog vozača.

Osim identificiranja potreba sustava, HT se bavi i dizajniranjem pouzdanih komunikacijskih sustava i sučelja koji će primati različite informacije te ih obraditi i prezentirati korisniku na njemu prihvatljiv način.

'Drago mi je što je HT prepoznat kao kvalitetan i poželjan partner na ovome inovativnom projektu, a upravo ovaj projekt dokaz je kako suradnjom znanosti i struke iz zemalja diljem Europe možemo napraviti bitan iskorak u korištenju električnih vozila', istaknuo je Ivanković.

Cilj je da rješenja razvijena unutar projekta MOBINCITY budu implementirana kao standard unutar cijele Europske unije tako da stanovnici jednog grada na isti način koriste sustav i planiraju putovanje kao i stanovnici bilo kojeg drugog grada u Europi.

Ovim projektom žele pružiti korisnicima dodatnu vrijednost prilikom planiranja puta u obliku različitih sugestija za ugodnije i brže putovanje, jednostavniji pronalazak stanice za punjenje električnog automobila ili prelazak na korištenje javnog prijevoza.

Naime, korisnici bi na svoje smartphone ili korisnička sučelja u samim automobilima preuzeli aplikaciju MOBINCITY te tako uvijek imali pristup najnovijim informacijama o stanju u prometu, vremenskim prilikama ili tome kada dolazi sljedeći tramvaj.

Projekt je započeo sredinom 2012., a predviđeno trajanje mu je tri godine. Procjenjuje se kako bi prvi testovi mogli krenuti već sljedeće godine u Ljubljani i Rimu, kada će biti jasnije jesu li ispunjeni glavni ciljevi projekta poput korištenja električnih vozila za smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima, smanjenje CO u usporedbi s tradicionalnim vozilima s motorom na unutrašnje izgaranje te smanjenje zagađenja bukom.

Pogledajte video:

Ivan Ivanković o projektu MOBINCITY

Pogledajte infografiku:

Kako funkcionira MOBINCITY?