CLOUD STORE

HT otvara virtualni dućan ICT usluga i aplikacija

27.04.2012 u 11:32

Bionic
Reading

Jednu od posljednjih konferencija za medije na ovogodišnjim WinDaysima imao je Hrvatski Telekom koji je predstavio pilot usluge Cloud Store - virtualnog dućana poslovnih aplikacija i ICT usluga

HT-ova nova usluga, koja je trenutno u pilot fazi, omogućit će poslovnim korisnicima unajmljivanje IaaS (Infrastructure as a Service) i SaaS (Software as a service) aplikacija za računala, koje će biti dostupne po modelu 'click and run' – dakle, u svega dva klika; jedan za odabir te drugi za pokretanje odabrane aplikacije.

Aplikacije koje će se naći u Cloud Storeu uključivat će popularne pakete poput Microsoft Officea, ERP, CRM, SFA, a tu će biti i HR aplikacije i ICT usluge kao što su Cloud Računalo, Cloud Server, Hosted Exchange te Hosted SharePoint.

Korisnici će usluge plaćati po korištenju, što značajno olakšava i pojednostavljuje investicije i troškove koji inače idu na licence i održavanje.

S druge strane, s razvojnim programerima HT će imati različite dogovore o podjeli zarade, ovisno o kompleksnosti aplikacije i drugim faktorima, koji će varirati od podjele 10/90 pa do 50/50.

Jednom preuzeta aplikacija moći će se dalje koristiti bilo kada i bilogdje, a desktop aplikacije čak i u offline modu. Korisnici će imatimogućnost samoadministracije te probnog roka za pojedinu aplikaciju –kako bi bili u potpunosti sigurni da unajmljuju upravo onu koja najboljezadovoljava njihove potrebe. Nakon korištenja, imat će mogućnostaplikaciju ocijeniti i komentirati te tako drugima olakšati potragu.

'Razvoj Cloud usluga strateška je odrednica Hrvatskog Telekoma. Iznimno smo ponosni što već sada, nešto više od godinu dana od kada smo ponudili prvu takvu uslugu, prednjačimo u ponudi ne samo u Hrvatskoj već i u regiji. A pojedine usluge ponudili smo među prvima u Europi. Naše dosadašnje iskustvo i znanje na ovom polju zalog su kvaliteti i naše nove usluge Cloud Store,' rekla je Irena Jolić Šimović, članica uprave i glavna operativna direktorica za poslovne korisnike.

HT će korisnicima za početak ponuditi 15-ak najpopularnijih aplikacija i sve će biti dostupne za najam, a komercijalna primjena Cloud Storea očekuje se najesen.