POKRENUT INKUBATOR

HT i FER u suradnji koja će se svidjeti mnogima

30.05.2016 u 15:44

Bionic
Reading

Studentima će na raspolaganju biti stipendije, mogućnost obavljanja prakse na konkretnim projektima i edukacije, a najboljima će HT ponuditi i posao

HT STEM Hub je projekt Hrvatskog Telekoma koji će funkcionirati kao inkubator za poticanje razvoja vještina u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici. Prvi partner projekta je zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva, no suradnja bi trebala biti proširena i na druge fakultete i obrazovne institucije.

Zainteresiranim studentima bit će ponuđene ljetne prakse (srpanj i kolovoz) tijekom kojih će moći raditi na konkretnim projektima, uz vodstvo mentora iz HT-a. Između ostalog, moći će se uključiti u rad na rješenjima za pametne gradove (Smart City), sustavima proširene stvarnosti, robotici i inteligentnim kontrolnim sustavima...

U rujnu će studenti završne godine moći se prijaviti za novčanu stipendiju (tri tisuće kuna). Na raspolaganju će biti i razne edukacije i radionice tematski vezane uz komunikacijske i poslovne vještine. Najboljim članovima STEM Huba HT će ponuditi posao.


Kako je rekla Marija Felker, članica uprave HT-a za ljudske resurse, HT trenutno nudi sedam stipendija, s mogućnošću povećanja tog broja na deset. Felkel se nada kako će u budućnosti taj broj moći i povećati. Što se praksi tiče, pripremljeno je više od 40 projekata u koje će se studenti moći uključiti. Također, HT-ovi stručnjaci bit će uključeni u izvođenje nastave na FER-u.

'Kao dio najveće telekom grupacije u Europi, siguno imamo što ponuditi mladim stručnjacima', poručio je Boris Drilo, HT-ov direktor za razvoj tehnologije.

'Ovakvi projekti stvaraju izravnu vezu između akademske zajednice i poslodavaca jer studenti imaju priliku stečena znanja primijeniti u praksi u radnom okruženju', rekao je prodekan FER-a Gordan Gledec

HT je tijekom proteklih desetak godina uložio gotovo deset milijuna kuna u projekte suradnje s FER-om. Prodekan Gledec se nada kako će ta suradnja biti ne samo nastavljena, već i da će ulaganja, već i rasti.

HT će također putem natječaja Zajedno smo jači ove godine donirati 700 tisuća kuna projektima iz područja.