NOVE TEHNOLOGIJE

Hrvatskim liječnicima prezentiran najmanji pacemaker na svijetu‏

08.04.2016 u 16:20

Bionic
Reading

Tvrtka Medtronic je 7. travnja održala kampanju u kojoj je hrvatskim liječnicima na interaktivan način prezentirala najnovije tehnologije za tretiranje bolesti srca. Među njima se našao i najmanji elektrostimulator srca - Micra TPS

Konferencija za liječnike privukla je više od 50 vodećih hrvatskih kardiologa. Pored Micra TPS pacemakera veličine tek 2,5cm otkriven je još i Reveal LINQ, ICM, najmanji uređaj za snimanje srčanog ritma. Napredak tehnologije omogućio je i ovakvu minijaturizaciju pa se za potonji uređaj navodi da je 87 posto manji od postojećih rješenja.

'Ovi uređaji revolucionarni su jer predstavljaju novu odrednicu razvoja medicinske tehnologije u tretiranju poremećaja srčanog ritma – razvoja sofisticiranih elektronskih uređaja mikro dimenzija koji se ugrađuju u tijelo bolesnika u minimalno invazivnom postupku (bez velikih kirurških rezova, komplikacija i potrebe za dugim oporavkom nakon zahvata). Uređaji su opremljeni tehnologijom pohrane i razmjene podataka u realnom vremenu kako bi liječnici imali što bolji uvid u stanje bolesnika i mogli upravljati terapijom kako bi ona bila optimalna za svakog bolesnika ponaosob', stoji u priopćenju.


Noviteti su predstavljeni posebno opremljenim interaktivnim autobusom MILLIE. U pitanju je dio međunarodne kampanje za edukaciju medicinskih djelatnika, a u 12 metara vozila smješteni su simulatori, interaktivne igre i sadržaji za učenje na daljinu.

MILLIE je europsku turneju počeo u Njemačkoj, zatim je proputovao Nizozemsku, Veliku Britaniju, Portugal i Sloveniju nakon čega je stigao i u Zagreb.