POTICAJ ZNANOSTI

Hrvatski znanstvenici dobit će mega računalo vrijedno 200 milijuna kuna, pogledajte što sve može

  • Autor: B.S./Hina
  • Zadnja izmjena 18.07.2018 15:39
  • Objavljeno 18.07.2018 u 15:39
Ministrica znanosti Blaženka Divjak

Ministrica znanosti Blaženka Divjak

Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL

Mega računalo deset do dvadeset puta jače od postojećih kapaciteta u Hrvatskoj bit će distribuirano u četiri grada, a za njegovo održavanje bit će zaposleni novi stručnjaci

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja potpisan je ugovor o dodjeli gotovo 200 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije za nabavu mega računala koje će biti korišteno za znanstvena istraživanja i prikupljanje podataka.

U sklopu projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) bit će nabavljeno mega računalo deset do dvadeset puta jače od postojećih kapaciteta u Hrvatskoj.

Bit će distribuirano u četiri grada - Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu - a koristit će se za znanstvena istraživanja i prikupljanje podataka nužnih za iskorak u tehnologije poput umjetne inteligencije i big data.

Mreža povezanih sjedišta predstavljat će distribuiranu nacionalnu e-infrastrukturu računalnih, spremišnih i mrežnih resursa različitih namjena koja će biti široko dostupna znanstvenim organizacijama u Hrvatskoj u različitim znanstvenim područjima.

'Superračunala su puno računala spojenih u jedno s nekom specifičnom svrhom. Koriste se za sve gdje su potrebni jako zahtjevni proračuni. Primjerice, danas je česta primjena računanje meteoroloških modela', pojasnio je za tportal profesor informatike u zagrebačkoj Osnovnoj školi Matije Gupca Marko Šolić.

Potpisan ugovor o Hrvatskom znanstvenom i obrazovnom oblaku

Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL

Nositelj projekta je Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce), koji će u suradnji sa Sveučilištem J.J. Strossmayera Osijek, Sveučilištem u Rijeci, Sveučilištem u Splitu i Sveučilištem u Zagrebu tijekom tri godine izgraditi računalni i podatkovni oblak, što će biti temeljna sastavnica nacionalne istraživačke i inovacijske e-infrastrukture.

Vrijednost projekta je 196,8 milijuna kuna. Sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Nova radna mjesta

'Znanost mora biti kompetitivna, brza i vidljiva', istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak dodavši da se projektom osigurava potrebna infrastruktura za to.

Ulaganje u znanost najbolja je moguća investicija, posebice ako se uzme u obzir da će se poslovi u budućnosti mijenjati i da će nove tehnologije donijeti nova zanimanja i poslove, naglasila je Divjak.

'Projektom ćemo omogućiti znanstvenim i visokoobrazovnim ustanovama u Hrvatskoj da budu usredotočene na razvoj svoje djelatnosti, istraživačke projekte i postizanje izvrsnosti', kazala je državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić.

Ključni dijelovi zajedničke e-infrastrukture istraživačima bi trebali omogućiti pristup:

  • komponenti za računalstvo visokih performansi kao infrastrukturi za vrlo zahtjevna znanstvena računanja
  • komponenti za računalstvo s velikom propusnošću kao infrastrukturi za napredna znanstvena računanja i kolaboraciju
  • komponenti za visoko skalabilno računalstvo kao infrastrukturi za opće namjene
  • spremišnoj komponenti kao infrastrukturi za pohranu velikih kolekcija podataka u obliku datoteka i objekata
  • mrežnoj komponenti kao novoj okosnici CARNet mreže koja omogućava mrežnu povezanost između sjedišta te povezanost s europskim i globalnim istraživačkim infrastrukturama
  • raznim alatima za suradnju i znanstvenim softverom.

Usporedno s postavljanjem opreme predviđena je i uspostava specijaliziranih timova, u kojima bi trebali biti zaposleni novi stručnjaci koji će pružati podršku sustavu i njegovim korisnicima te s vremenom formirati portfelj usluga prema potrebama krajnjih korisnika.

Predviđeni portfelj usluga obuhvaća Zahtjevno računalstvo, Računalstvo u oblacima, Podatkovna spremišta, Udomljavanje IKT opreme, Savjetovanje i podršku u korištenju (e-znanstvenici).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!