MEĐUNARODNA POHVALA

Hrvatska u europskom vrhu po učenju stranih jezika!

21.09.2012 u 12:52

Bionic
Reading

Iako u europskim zemljama sve više učenika sve ranije započinje s učenjem stranog jezika, uglavnom engleskog, u većini zemalja broj sati koji su za to tjedno izdvojeni relativno je malen. Hrvatska je jedna od rijetkih pozitivnih iznimaka u ovom trendu, pokazalo je ovih dana objavljeno istraživanje mreže Eurydice

Prema novom izvješću jezik koji se najviše uči je engleski, a ostali, francuski, njemački, ruski, talijanski i španjolski, mnogo su manje zastupljeni.

U Europi djeca strani jezik uglavnom počinju učiti između šeste i devete godine života. U Belgiji, u zajednici njemačkog govornog područja, učenje počinje još ranije, u predškolskom obrazovanju već s tri godine. Ova tendencija da se strani jezik uvodi sve ranije zabilježena je u mnogim zemljama koje su provele reforme ili pilot-projekte za unapređenje učenja stranih jezika.

Od školske godine 2004/2005. do 2009/2010. postotak učenika koji u osnovnoškolskom obrazovanju ne uče strani jezik pao je sa 32,5 posto na 21,8 posto.

No dok strani jezici sve više postaju obvezni predmeti u osnovnim školama, udio vremena koje je za njih izdvojeno, u odnosu na ukupnu nastavu, uglavnom ne prelazi 10 posto. U desetak zemalja ovaj je postotak čak i niži – manji od pet posto.

Međutim, Hrvatska se (sa 11,1 posto), uz Belgiju (sa 14,3 posto), Luksemburg (sa 40,5 posto) i Maltu (sa 15,2 posto), našla u maloj skupini zemalja koje predstavljaju iznimke u ovom trendu.

Isto istraživanje pokazalo je da se Hrvatski, kao jezik nacionalnih manjina, uči u pet europskih zemalja - Mađarskoj, Austriji, Italiji, Rumunjskoj i Slovačkoj. Zanimljivo je također da je Hrvatska jedna od samo osam europskih zemalja koje službeno priznaju romski jezik - uz Češku, Austriju, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku, Finsku i Švedsku.