RAZGOVOR: IDA PANDUR

Hrvatska treba više programa za startupove

11.12.2013 u 18:19

Bionic
Reading

Trebamo što više programa poput hub:raumovog WARP-a zato što trebamo poticati ljude na poduzetništvo i inovacije. Osobito mlade, koji su s novim tehnologijama na 'ti', smatra jedna od sudionica DT-ovog akceleratora u Krakovu

Idi Pandur startup Bizmeet, s kojim je sudjelovala u intenzivnom osmodnevnom programu WARP u Poljskoj, nije prvi susret s digitalnim projektima.

Diplomantica zagrebačkog Ekonomskog fakulteta iskustvo je stjecala, između ostalog, četiri godine u marketinškoj agenciji iStudio, koja je nedavno privukla ulaganje od sedam i pol milijuna kuna

Bizmeet omogućava potragu za stručnjacima raznih vrsta po interesima i vještinama te po lokaciji na kojoj se nalaze. Recimo, u Ljubljani ste na dan-dva i želite sresti nekog tko je vaše branše ili vezan uz posao kojim se bavite. Uključite Bizmeet, ukucate tražene parametre i dobijete popis osoba čiji profili imaju to što tražite i u blizini su.

Na neki način, funkcionira kao kombinacija Linkedina i spoja naslijepo. Trebala bi biti pokrenuta do kraja ove godine.

Mnogo stručnjaka

Ida je u Krakov otišla kao dio četveročlanog tima s kojim se izborila za mjesto u WARP-u u sklopu natjecanja IdeaPitch. Aktivno je sudjelovala u svemu što je program akceleratora imao za ponuditi. Kakvi su dojmovi nakon povratka u Zagreb?

S obzirom na to da je održan prvi put, mogu reći kako je bilo odlično. Mislim da je svakome tko je sudjelovao na njemu bio od velike koristi. Našem timu zasigurno jest.

Što je bilo najkorisnije?

Dojmila nas se količina raznolikih stručnjaka s kojima smo imali prilike razgovarati. Od legalnih perspektiva naših startupova, preko poslovnih modela, toga kako pričati s investitorima ovisno o tipu startupa i razvojnoj fazi u kojoj se nalazi pa sve do pravila oblačenja u poslovnom svijetu. Većina članova mog tima su programeri pa vjerujem kako im je predavanje o odijevanju bilo posebno zanimljivo.Bio je super dio i s pitch doktorima koji su nas učili kako najbolje posložiti i iznijeti prezentaciju.

Sve u svemu, kontakti koje smo tamo ostvarili su nešto neprocjenjivo.

Što je trebalo biti drukčije?

Napravila bih male preinake u agendi jer su nam drugi i treći dan bili gotovo identični. Mogli smo to vrijeme provesti radeći na svojim startupovima.

Bilo bi bolje da je bilo više dana poput predzadnjeg dana: tada smo imali po pola sata konzultacija sa stručnjacima iz različitih područja - investicija, financija, prava... Takve konzultacije su nam bile najkorisniji dio.


Startupovi su rasli iz dana u dan

Kakva je bila kvaliteta ostalih timova koji su sudjelovali u programu?

Mislim da je bila velika. Vidjelo se kako su neki od njih tijekom programa rasli od prvog do zadnjeg dana. Na licu mjesta se crtalo, programiralo, pivotiralo, mijenjalo poslovne modele.

Vjerujem da će sigurno bar pola odabranih timova uspjeti. Deutsche Telekom imao je prilično kompleksan način odabira timova za WARP. Mislim da su odradili super posao. Ponosni smo na sve timove, ostajemo u kontaktu i pomagati jedni drugima. To je najbolji dio cijele priče.
Zašto Bizmeet nije među tri najbolje plasirana startupa?

Nismo dobili službenu povratnu informaciju žirija još. Obećali su nam poslati ovaj tjedan, pa nas baš zanima što će reći.

Vjerujem kako su drugi bolje odgovarali potrebama DT-a. Od svih s kojima smo razgovarali dobilo smo pozitivne povratne informacije vezane uz koncept i ideju projekta, ali mislim da DT nije kod nas možda vidio kako bi to uklopio brzo u svoju strukturu, ili je kod tri pobjednička to vidio puno bolje.

Tražili su specifična područja. Moglo se vidjeti na kojim su se idejama članovima žirija oči najviše caklile.

Hrvatska je super za testiranje

Treba li i u Hrvatskoj pokrenuti takav program?

Da, i to što više njih, zato što trebamo poticati ljude na poduzetništvo i inovacije. Osobito mlade, koji su s novim tehnologijama na 'ti'.

Hrvatski telekom jak je u području inovacija, radi se jako puno pilot-projekata, a hrvatsko tržište izvrsno je za testiranje jer ljudi vole tehnologiju. Tako da mislim da bi hub:raum kroz određeno vrijeme, ako je moguće, svakako trebalo dovesti i u Hrvatsku.

Kad se to dogodi, i mi iz Bizmeeta ćemo se osobno potruditi ispromovirati cijeli program u zajednici jer vidimo koliko je nama koristio. A još jedan razlog više je da se Hrvatska počne jače pozicionirati na karti startupova i poduzetništva jer tu leži jako dobar PR i novčani potencijal.