USPJEH MLADE TVRTKE

iStudio - milijuni za ekspanziju na zapad

04.07.2013 u 17:29

Bionic
Reading

Mlada tvrtka sa sjedištem na zagrebačkom Srebrnjaku privukla je ulagača s milijun eura u džepu. Potrošit će ih na nove stručnjake i otvaranje ureda u Zapadnoj Europi

Nakon šest mjeseci pregovora, iStudio je osigurao ulaganje vrijedno milijun eura (oko 7,5 milijuna kuna).

iStudio je agencija koja se bavi internetskim marketingom i oglašavanjem online. Razvila je alate kao što su Mediatoolkit (pregled viralnih sadržaja na internetu u realnom vremenu), Socialnumbers (alat za statistiku stranica na Facebooku) i Socialpuzzle (set aplikacija za Facebook). Osim u Zagrebu, ima urede u Mostaru i Beogradu. Zagrebački ured broji 28 djelatnika, čija je prosječna starost oko 25 godina.

Ulagač je slovenski fond rizičnog kapitala (venture capital) RSG Kapital, kojemu to nije prvo ulaganje u hrvatsku tvrtku - prije nekoliko godina investirao je nešto manji iznos u projekt Shoutem tvrtke Pet minuta. Uz iStudio i Shoutem, njihov portfelj trenutačno broji još šest tvrtki.

Većina tog iznosa bit će potrošena na zapošljavanje novih djelatnika i otvaranje ureda. Ako pođe sve po planu, iStudio bi do kraja godine trebao narasti za još 10 do 20 novih zaposlenika i otvoriti tri nova ureda.

Većina će biti zaposlena u Hrvatskoj

'Trenutačno su nam prioritet programeri, traffic manageri (osobe koje upravljaju oglasima na Googleu i Facebooku), analytics manageri (osobe koje rade na sustavima mjerenja, optimizacija i unapređenju prodaje).

Dugoročno ćemo možda više zapošljavati osobe koje komuniciraju s klijentima i dogovaraju poslove.

Većina će biti zaposlena u Hrvatskoj, no širenjem na internacionalna tržišta, zapošljavat ćemo i na internacionalnim tržištima. Većinu tima ćemo pokušati držati u Hrvatskoj, no osobe zadužene za ključne korisnike trebale bi biti prisutne na tržištu, govoriti lokalni jezik i živjeti u istom gradu', objašnjava Daniel Ackermann, suvlasnik tvrtke iStudio (uz Tomislava Grubišića).

Gdje će se iStudio točno proširiti za sada nije za javnost. Ackermann kaže kako će težiti sve više zapadnim i tržištima razvijenijim od regionalnih. Tvrtka Pet minuta za Shoutem je otvorila ured u New Yorku.

Prodajni uredi

Gdje god bili otvoreni, uredi iStudia neće zapošljavati puno ljudi. U početku do pet, kasnije i više, ako se pokažu dobri rezultati. Većinom će to biti djelatnici zaduženi za prodaju proizvoda i usluga kreiranih u Hrvatskoj.

'Mislimo da je to idealan miks jer imamo mnogo znanja, iskustva i dobrih proizvoda, samo ih trebamo učiniti dostupnima na još tržišta. Prednost je i to što mi imamo hrvatske cijene, niže od onih u Zapadnoj Europi ili svijetu', uvjeren je Ackermann.

Osim u nove ljude i širenje, nešto će investirati i u marketing proizvoda i usluga. No to bi trebao biti manji iznos.

Za RSG Kapital su se odlučili, kaže Ackermann, zato što je riječ o investitoru rizičnog kapitala u regiji koji je specijaliziran za tvrtke koje se bave IT-om. 'Napravili su dosada već desetak investicija i imaju odlične rezultate. Mi smo ih prepoznali kao odlične partnere jer smatramo da s njime ne dobivamo samo novac, nego uistinu odličnog partnera koji će nam dodatno pomoći usmjeriti daljnji razvoj firme', uvjeren je Ackermann.

Brže do cilja

Nije htio govoriti o tome kakva je izlazna strategija konkretno dogovorena sa Slovencima. Fondovi te vrste tipično ulažu u ciklusima od tri do pet (iznimno do sedam) godina, nakon čega izlaze iz tvrtke, obično tako što se za tvrtku nađe kupac ili strateški partner koji će ju preuzeti, odnosno pripremi za javnu ponudu dionica (što je rjeđe).

Ulaganje neće značajnije utjecati na razvojne planove tvrtke. 'Jedina promjena bit će brži razvoj i brže ostvarivanje ciljeva koje smo si odredili. Da nismo uzeli investiciju, do otvaranje idućeg ureda bi nam možda trebalo i 12 do 24 mjeseca. Ovako već sada možemo početi raditi na njemu.

Ambicije imamo velike i želimo što prije napraviti što bolje rezultate. Ako će trebati, uzet ćemo dodatne izvore financiranja', optimističan je Ackermann.