UPOZNAJTE HRTI

HRT besplatno nudi serije i filmove putem weba ili mobitela

21.10.2015 u 14:51

Bionic
Reading

Potpuno tiho predstavnici HRT-a pustili su u rad svoj najnoviji projekt - HRTi, online platformu preko koje svim korisnicima potpuno besplatno nude sav sadržaj vlastite produkcije

Upoznajte HRTi, najnoviji projekt proizašao iz radionice domaće javne televizije. Svim zainteresiranim korisnicima HRTi nudi gledanje i slušanje uživo četiriju televizijskih i 12 radijskih programa, pregled sadržaja s vremenskim odmakom, proširenu bazu televizijskih i radijskih emisija na zahtjev te posebne sadržaje. Sve što je potrebno za korištenje usluge HRTi jest osigurati ispravan rad prijamnog uređaja te imati pristup internetu.

Svim privatnim korisnicima HRTi je potpuno besplatan, a jedino što se naplaćuje je internetski promet. Upravo u tom segmentu morate biti oprezni jer kako navode na HRT-u ako na primjer gledate neki videosadržaj u najlošijoj ponuđenoj kvaliteti (650 kbit/s), tada biste za jedan sat gledanja videosadržaja potrošili oko 300 MB, dok bi u varijanti najveće kvalitete (HD – 4,0 Mbit/s) vrijednost potrošenog prometa bila oko 1,8 GB (1800 MB).

Što se dostupnih televizijskih kanala tiče, HRTi omogućuje gledanje svih sadržaja linearnih televizijskih i radijskih programa: HRT1, HRT2, HRT3, HRT4, HR1, HR2, HR3, Radio Dubrovnik, Radio Knin, Radio Osijek, Radio Pula, Radio Rijeka, Radio Sljeme, Radio Split, Radio Zadar i Glas Hrvatske, a moguće je gledati i nelinearne sadržaje, odnosno, omogućena je medijska usluga za slušanje i gledanje radijskog i televizijskog programa na zahtjev.

Od ostalih sadržaja HRTi nudi pristup za sada maloj bazi filmova, poput, recimo, 'Kauboja' ili 'Majstora', te igranih i dokumentarnih serija poput, recimo, najnovije serije 'Nemoj nikome reći'.

U telefonskom razgovoru s Igorom Medićem iz Odjela odnosa s javnošću HRT-a, saznali smo da HRT ni na koji način neće provjeravati plaćaju li korisnici inače mjesečnu pristojbu te da planiraju dodatni razvoj usluge. Jednako tako, projektom HRTi televizija cilja na mlađu populaciju korisnika koji su češći konzumenti mobilnih platformi, a projektom su željeli i omogućiti pristup televizijskim sadržajima korisnicima kojima je inače otežano ili onemogućeno praćenje programa uobičajenim DVB-T signalom. Naglasio je da je HRTi još uvijek u testnoj fazi.

Na sva dodatna pitanja vezana uz sam razvoj usluge, cijenu izrade platforme i slično, nismo dobili odgovore te iz odjela odnosa s javnošću navode da će svi odgovori biti sadržani u priopćenju za javnost koje će HRT poslati svima tijekom dana.

Uslugu HRTi možete isprobati preko ove poveznice

HRT se ovom uslugom želi približiti mladima te odgovoriti njihovim interesima i navikama, odnosno ponuditi im sadržaj kad oni to požele i na kojemu uređaju to žele. Odsad ćemo u svakome trenutku biti dostupni svim našim korisnicima, koji će zahvaljujući ovomu multimedijskom iskoraku dobiti nadzor, odnosno doslovno sadržaj u svoje ruke', rekao je voditelj projekta HRTi i v. d. glavnoga urednika Novih medija HRT-a Igor Duić. Prema Duićevim riječima, cilj je usluge HRTi povećati dostupnost i vidljivost HRT-ovih kanala i sadržaja, pokrenuti interaktivnu komunikaciju s gledateljima te povećati kvalitetu usluge u dinamičnome medijskom okruženju.

Usluga HRTi puštena je u beta-verziji, što znači da je u tijeku njezino testno ispitivanje i postavljanje sadržaja na platformu. Posebnost je nove HRT-ove usluge je u tome što će se emitirati mrežno, odnosno Over-the-top (OTT). Riječ je o sustavu koji krajnjim korisnicima omogućava pristup audiovizualnomu sadržaju i korištenje njime preko javne otvorene mrežne infrastrukture. Partneri su HRT-a u tome projektu Odašiljači i veze (OiV), Verso i More screens.