NOVOSTI IZ CUPERTINA

Što će Apple novo predstaviti? Evo najave

31.03.2023 u 14:03

Bionic
Reading

Vrlo je izvjesno da ćemo vidjeti novi Mac Pro, no dugo očekivana kaciga za VR vjerojatno će morati pričekati

Apple je službeno najavio WWDC 2023 koji će se održati 5. lipnja 2023. Worldwide Developer Conference je Appleov događaj namijenjen industriji koji se koncentrira na hrpu panela i tehnoloških demonstracija za proizvođače softvera koji koriste Appleovu platformu tijekom kojeg mogu saznati o svemu od novih značajki OS-a do promjena u programskim jezicima. Naravno, Apple ne bi bio Apple da u sve ne uvali i malo reklame za nove proizvode, što znači da ćemo vrlo vjerojatno dobiti priliku po prvi put vidjeti novu liniju nadolazećih računala.

Nov hardver

Dvije izvjesne objave WWDC-a bit će novi Mac Pro i dugo najavljivani naglavnik za virtualnu stvarnost koji se navodno zove Apple Reality Pro. Nedavne glasine, doduše, impliciraju da uređaj još nije spreman te da će ga kompanija predstaviti tek kasnije ove godine.

Ono što ćemo skoro sigurno vidjeti su prve najave softverskih nadogradnji, uključujući iOS 17, iPadOS 17, macOS 14, WatchOS 10 i tvOS 17. Svi registrirani proizvođači softvera događaj će moći pratiti online, a događaj uživo bit će održan 5. lipnja u Apple Parku u Cupertinu.

  • +5
Mac Pro 2019. Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

Podsjetimo, Apple je prošle godine predstavio Apple M2 čip i novi MacBook Air i MacBook pro od 13 inča. U 2019. kompanija je isto predstavila novi Mac Pro, što znači da nas ove godine vjerojatno čeka Mac Pro sa M2 Ultra čipom. Kao i do sad, Apple je vrlo tih oko cijele stvari, što znači da ne možemo ništa potvrditi, no gore spomenuti Mac Pro i naglavnik za VR najizvjesniji su proizvodi koje će kompanija ove godine predstaviti.

Događaj traje od 5. do 9. lipnja 2023., a online verziju događaja besplatno će moći pratiti svi.

Nov softver: iOS 17

Apple će skoro sigurno predstaviti iOS 17, sljedeći operativni sustav za iPhone i iPad. Prema najnovijim glasinama, nova verzija softvera donijeti će više novih značajki nego što se prvotno mislilo, uz jednog analitičara koji tvrdi da će softver donijeti 'niz dugo traženih značajki'. Koje su to značajke? Nitko ne zna, no sigurni smo da će biti riječ o poboljšanju već popularnih dijelova sustava poput CarPlayja, Siri i Messagesa.

macOS 14

Apple je tijekom zadnjih deset godina svake godine izbacivao novu verziju softvera za Mac računala, pa očekujemo da ćemo sličnu priču imati i ove godine.

Dok je macOS obično posustajao za iOS-om po pitanju novih funkcija, to znači da će dio njih biti 'prebačen' na stolna računala. Ovo, piše TechRadar, vjerojatno podrazumijeva fleksibilnije widgete ili čak uvođenje Dynamic Islanda za laptope. Više o novom operativnom sustavu saznat ćemo tijekom konferencije, a konačnu ćemo verziju moći preuzeti u listopadu ili prosincu.