DOMAĆI SOFTVER

Hoćemo li vandale prijavljivati smartfonom?

07.05.2013 u 12:19

Bionic
Reading

Nezadovoljni uništavanjem javne imovine i neučinkovitih javnih službi, četvero studenata okupljenih u timu NoExcuse osmislilo je i izradilo aplikaciju pomoću koje ćete takve slučajeve moći sami prijaviti. I dobiti nagradu

Koncept za Earth Rebirth, kako je aplikacija nazvana, nagrađen je na nedavno održanom natjecanju za društveno korisne projekte Blank_StartUP.

Aplikacija zagrebačkih studenata bazira se na geolociranju problema uz pomoć pametnih telefona. Kad vidite oštećenu javnu imovinu - rupe na cesti, grafite, polomljene prometne znakove i slično - moći ćete upotrijebiti pametni telefon kako biste o tome obavijestili komunalne službe.

Iza projekta stoje Mateja Jozeljić, Andrija Huljev, Marko Leljak i Tomislav Ljubojević, studenti zagrebačkog Velučilišta Vern, Fakulteta prometnih znanosti i Visoke škole za informacijske tehnologije, piše Poslovni dnevnik

Anketa koju su proveli pokazala je kako bi 70 posto korisnika pametnih telefona koristilo ovakvu aplikaciju. No kako bi privukla dodatne korisnike, aplikacija će funkcionirati na principu nagrađivanja. Moći ćete glasovati za problem koji vam najviše smeta. Prijava koja prikupi najviše glasova bit će proslijeđena odgovarajućoj službi i dobiti nagradu.

Za projekt su nagrađeni besplatnim korištenjem prostora za rad i razvoj projekta u Zagrebačkom inkubatoru poduzetništva, kao i mentorstvom nad projektom. Njihov je potencijal prepoznala i mreža poslovnih anđela CRANE, koja će im pružiti i financijsku potporu u realizaciji.