STRUČNJACI NESUGLASNI

Hoće li roboti u 2025. godini stvoriti ili oduzeti poslove?

08.08.2014 u 06:56

Bionic
Reading

Lista zanimanja kojima 'prijete' roboti se sve više širi, po nekim istraživačima. Drugi pak smatraju da to nikako nije slučaj. Kakva je budućnost robotike i zaposlenja do 2025. godine pokušalo se otkriti u obimnom istraživanju Pew Researcha u kojem je sudjelovalo čak 1.800 stručnjaka, učenjaka i analitičara

Osnovno pitanje kojim se vodilo u novom istraživanju jest hoće li roboti preuzeti više poslova nego što ih stvaraju do 2025. godine. Pola ispitanika smatra da će se to dogoditi, a druga polovina vjeruje kako će robotske tehnologije zapravo dovesti do stvaranja više poslova nego što ih se oduzme. Dok jasnog konsenzusa nema, jasno je da će svijet biti jedno prilično drugačije mjesto za deset godina po tom pitanju. Roboti su počeli 'prijetiti' i intelektualnom radu, kako je nedavno pisao Tom Meltzer

Istraživanje je pokazalo i kako među stručnjacima iste ili različite kategorije može postojati neslaganje ili potpuna usuglašenost u mislima, čime problematika postaje još značajnija.


U jednu ruku vlada 'tehno-optimizam', jer se većina ispitanika usuglasila da će tehnologije poput robotskih automobila, skrbnika i inteligentnih pomoćnika postati svakodnevnicom unutar deset godina. Istovremeno vladaju potpuno oprečna mišljenja kad je riječ o tome hoće li takvi razvoji biti pozitivni ili negativni.

Kako prenosi stranica Live Science, 52 posto ispitanika navodi kako je, barem povijesno gledano, tehnologija uvijek preuzela dio poslova - no uvijek bi u konačnici kreirala više no što je oduzela. 48 posto preostalih ispitanika smatra kako će 'na red doći' i intelektualna zanimanja, razvojem umjetne inteligencije i sl. što će u konačnici postaviti povijesnu prekretnicu - gubitak poslova.

„Samo najobrazovaniji ljudi će se moći natjecati sa strojevima“

Howard RheingoldCitat


Da stvar bude gora, dobar dio sudionika istraživanja smatra kako se obrazovni sustavi (posebno u SAD-u) nisu prilagodili takvoj budućnosti. 'Obrazovni sustavi u SAD-u i ostatku svijeta još uvijek učenike drže u redovima, uče ih da budu poslušni, tihi i pamte ono što im je rečeno, praktično ih pripremajući za zaposlenje u tvornici 20. st.', rekao je Rheingold.

Istini za volju, neki futurolozi smatraju kako će strojeve budućnosti i dalje morati održavati ljudi, no samo je pitanje trenutka kada će strojevi to moći samostalno, uklonivši i jednu od posljednjih prepreka za spremanje čovječanstva na kolektivni (životni) odmor. Do razvoja umjetne inteligencije koja će moći konkurirati ljudskom mozgu će se pričekati možda nešto duže.