NEOBIČNI POTEZI

Hoće li Microsoft doista donijeti Android aplikacije na Windowsima?

13.02.2014 u 20:48

Bionic
Reading

Android je mobilni ekvivalent operativnog sustava Windows na stolnim i prijenosnim računalima. To je platforma čijoj se dominaciji teško vidi kraj, a kako bi barem djelomično pokušali iskoristiti tu, inače po Microsoftovu mobilnu platformu negativnu stranu, kompanija možda sprema pristup Android aplikacijama za svoje sustave

Dok pojedini analitičari smatraju kako bi Microsoft od svojih mobilnih uzdanica Windows RT i Windows Phone trebao odustati u potpunosti te razviti vlastitu verziju Androida iz AOSP-a, kompanija je možda odabrala nešto drugačiju taktiku - usvajanje mogućnosti za pokretanje Android aplikacija.

TheVerge i još neki raspolažu informacijama da dio microsoftovaca uistinu želi takav potez, a navodno je riječ tek o ideji u mladim danima. Nije jasno niti koje se točno mogućnosti očekuju, tj. na koji način bi se ostvarila dostupnost Android aplikacija na Windowsima. Svakako da je u igri virtualizacija, no činjenica je da takvo što nije najpametnije rješenje. Microsoft se već kvartalima (ili radije, godinama) trudi privući pažnju developera na svoje mobilne platforme, no to mu ne uspijeva na razini koju bi htio.

Fokus developera je primarno na iOS-u, zatim na Androidu, a zatim... zatim dolazi eventualno, ovisno o zanimanju za platformu. Windows Phone je tu u posebno teškoj situaciji u odnosu na konkurenciju. Kada bi mogao pokretati Android aplikacije, situacija s ekosustavom bi se tako barem virtualno poboljšala (developeri bi i dalje imali konačnu riječ žele li to), premda bi izgled aplikacija i sve ostalo bilo neprilagođeno.

Usprkos svemu, valja imati na umu da ni dostupnost Android aplikacija ne znači mnogo, čemu u prilog možda najbolje ide BlackBerryjev pokušaj s BB10 OS-om. S druge strane, tu je i činjenica da su trgovine aplikacijama Windows i Google Play u kudikamo većem neredu u odnosu na drugog najljućeg konkurenta na tržištu - Apple s mobilnom platformom iOS.