TKO PJEVA BOLJE MISLI

Hitovi iz 'Moje pjesme moji snovi' ublažavaju demenciju

12.11.2013 u 15:41

Bionic
Reading

Pjevanje hitova iz poznatih mjuzikla poput "Moje pjesme, moji snovi" ili "Čarobnjak iz Oza" pomaže dementnim osobama, pokazalo je četveromjesečno istraživanje po kojem je došlo do mentalnih poboljšanja kod osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti

Prema istraživanju koje prenosi britanski list Guardian mentalno stanje pacijenata staračkog doma koji su redovito sudjelovali u pjevačkim satima poboljšalo se bitnije u odnosu na osobe koje su samo slušale njihovo pjevanje.

Najupečatljivije rezultate na mentalnim testovima pokazale su osobe s umjerenom do teškom demencijom i ostvarivale su bolje rezultate na kognitivnim testovima i testovima crtanja kao i na upitnicima o zadovoljstvu životom na kraju istraživanja.

Neuroznanstvenica Jane Flinn s George Mason University u Virginiji kazala je kako bi domovi koji ne održavaju sate pjevanja trebali o tomu razmisliti jer su jeftini, zabavni i korisni za osobe koje pate od demencije.

"Čak i osobama s uznapredovalom demencijom, toliko uznapredovalom da ih se smješta u sigurne odjele, pjevanje još uvijek pomaže. Poruka je: ne dižite ruke od tih ljudi. Morate se baviti aktivnostima koje ih uključuju a pjevanje je jeftino, lagano i zaokuplja", kaže ona.