KRAJ MUKAMA?

Muče vas radne nedjelje? Zagrebački programeri kreirali su korisnu platformu

17.04.2024 u 11:11

Bionic
Reading

Svako tjedna 'muku mučite' provjerom koji dućani u vašoj blizini te nedjelje rade, lutajući besciljno bespućima web stranica raznih trgovina? Problem provjere mučio je i mlade programere iz jedne zagrebačke agencije. Odlučili su se stoga uhvatiti s time u koštac, kreiravši internetsku platformu Radi.li, na kojoj se nalazi informacije o trgovinama koje su otvrene nedjeljom

Prošle godine je izmjenama Zakona o trgovini propisano da su trgovine diljem zemlje nedjeljom zatvorene, no da svaki trgovac može samostalno kao radne odabrati 16 nedjelja u godini. Stoga svakog tjedna građani provjeravaju radno vrijeme trgovina za nadolazeću nedjelju, što može biti prilično zamorno.

Proces pretraživanja odlučio je olakšati šesteročlani tim iz zagrebačke agencije Zero Molecule, koja se od 2018. godine, otkako postoji, bavi dizajnom i razvojem web i mobilnih rješenja za korisnike po cijelom svijetu.

Na njihovoj internetskoj platformi možete provjeriti radno vrijeme četiriju najvećih trgovina - Konzum, Kaufland, Lidl i Spar - u cijeloj Hrvatskoj, i to ne samo za nadolazeću nedjelju, već i za aktualni tjedan.

Na ideju web aplikacije Radi.li došli su još prve nedjelje otkako je Zakon o radu nedjeljom stupio na snagu, kaže nam izvršni direktor agencije David Macan.

'Našli smo se u situaciji da servisi poput Google Mapsa i čak ni web stranice pojedinih trgovina nisu imali točne podatke. S obzirom na to da je bilo suludo lutati po gradu svake nedjelje u potrazi za trgovinom koja radi, kao programeri smo odlučili nešto napraviti po tom pitanju.

Radi.li je zapravo dovršen još lani u prosincu, ali smo platformu isprva koristili interno da testiramo i vidimo koliko zapravo ima koristi od nje. Od tada ju svi unutar Zero Moleculea (plus neki uži krug prijatelja / obitelji) koristimo', kaže Macan čijem je timu za razvoj platforme trebalo oko mjesec dana. Radi.li je, dodaje naš sugovornik, u protekla 24 sata zabilježio više od 1000 posjeta.

Obuhvaća četiri trgovine i jednostavna je za korištenje

Premda je platforma u beta fazi razvoja, zasad sadrži podatke o radnom vremenu trgovina lanaca Kaufland, Konzum, Spar i Lidl. Planiraju dodati još trgovina.

A kako koristiti platformu? Vrlo jednostavno – u tražilicu na mapi upišite ime mjesta, odnosno trgovine i kliknite na nju. Nakon klika ćete vidjeti radno vrijeme odabrane trgovine za aktualni tjedan i nadolazeću nedjelju. Korisnici se mogu i pretplatiti na obavijesti o promjenama radnog vremena.

Kao glavnu prednost platforme naš sugovornik ističe jednostavnost korištenja, a osim neradnih nedjelja, moguće je vidjeti radno vrijeme i za ostale dane, pa primjerice i ažurirano radno vrijeme na današnji dan kad se održavaju parlamentarni izbori.

'Svakako planiramo dalje raditi na njoj. Imamo već nekoliko svojih ideja, ali nadamo se da će i korisnici podijeliti svoje ideje s nama jer svrha ove platforme jest da pomognemo svima koji je koriste. Dobili smo i nekoliko poruka potpore i zahvale putem weba, LinkedIna i maila, tako da valjda nešto dobro radimo', kaže David.

Premda zasad nije dostupna mobilna aplikacija Radi.li, u procesu je objave na Google Play i App Store trgovinama, tako da se David i njegov tim nadaju da će biti dostupne kroz par dana.

'Što se planova dalje tiče, prvo želimo ubaciti nekoliko planiranih funkcionalnosti i malo ispolirati korisničko iskustvo. Isto tako, želimo dodati što je više trgovina moguće. Iz tog razloga planiramo platformu čim prije otvoriti i omogućiti trgovinama da same unose i uređuju svoje podatke. Međusobno pomaganje je jedini način na koji nam svima može biti bolje', zaključuje David.