JAILBREAK

Hakeri imaju novu metodu trajnog 'otključavanja' iPhonea koju ne može zaustaviti ni sam Apple

30.09.2019 u 11:00

Bionic
Reading

Trajno otključavanje ili 'jailbreak' donedavno je bio ograničen na stare verzije iOS-a, no nova metoda otključavanja funkcionira na svim uređajima do iPhonea X i nemoguće ju je 'zakrpati' bez izmjene hardvera

Haker pod imenom axi0mX nedavno je objavio vrlo uzbudljivu vijest - uspio je provaliti u Apple uređaj na razini koja je izvan dosega Appleovih softverskih zakrpa.

Riječ je o takozvanom bootrom exploitu, odnosno korištenju ranjivosti osnovnog koda kojeg iOS uređaji koriste pri svakom pokretanju. S obzirom da se radi o ROM-u (read-only memory, odnosno memorija koja se može samo čitati), provaljene uređaje nije moguće zakrpati putem Appleovih softverskih nadogradnji. Riječ je također o prvom bootrom exploitu koji se našao u javnosti sve od ere iPhonea 4, što znači skoro deset godina.

axi0mX je javnu objavu opravdao tvrdnjom da 'bootrom exploit za starije uređaje čini iOS boljim za sve korisnike. Primjerice, oni koji koriste jailbreak moći će instalirati novu verziju iOS-a bez bojazni od Appleovih sigurnosnih mjera, s obzirom da operativni sustav nema veze sa sigurnosnom rupom u ROM-u. To također znači da će Jailbreakeri i programeri koji razvijaju modifikacije moći jailbreakati svoje telefone na najnoviju verziju operativnog sustava te da neće morati ostati na starom iOS-u i čekati novi jailbreak.

Znači li to da dolazi novi jailbreak?

Gledamo li statistiku, ovaj sigurnosni propust funkcionira na stotinama milijuna iPhonea, počevši od iPhonea 4S, pa sve do iPhonea 8 i iPhonea X. Kako stvari stoje, Apple je potiho zakrpao propust na novijem A12 procesoru, što znači da svi uređaji nakon 'X-a' ne mogu biti jailbreakani.

iPhone 11 Unboxing Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Ovaj sigurnosni propust kojem je kreator dao ime checkm8 nema nikakav jailbreak program, što znači da korisnici ne mogu samo skinuti alat na računalo, provaliti uređaj i početi skidati aplikacije modifikacije za iOS. Ranjivost se, naime, može iskoristiti isključivo kada je uređaj spojen žicom na USB, što uvelike smanjuje sigurnosni rizik koji bi uzrokovala mogućnost bežičnog otključavanja uređaja. Jednostavnija metoda otključavanja uređaja možda će doći kasnije.

Dobre vijesti za jailbreak zajednicu

Prema izvješću The Vergea, na internetu postoji zajednica korisnika iOS uređaja koji inzistiraju na potpunoj kontroli nad svojim uređajima, no činjenica je da su u manjini. S obzirom da provaljivanje u iPhone pruža jako mali broj korisničkih beneficija, članova zajednice je sve manje i manje, a cijeloj stvari nimalo ne doprinosi postojanje AltStorea, nedavno izbačene 'zaobilaznice' koja korisnicima omogućava instaliranje aplikacija mimo App Storea i bez ikakve potrebe za jailbreakanjem.

iPhone 11 slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Bez obzira na razvoj situacije, zajednica moddera je oduševljena otkrićem te cijelu stvar smatra 'najboljom stvari koja se ikad dogodila iPhoneu'. Apple se, pretpostavljamo, s ovime vjerojatno ne slaže.