CYBER SIGURNOST

Haker upao na pametni termostat i igrao se temperaturom

26.07.2017 u 15:04

Bionic
Reading

Uređaj pomoću kojeg je putem interneta moguće podešavati kućnu temperaturu očigledno ne spada među najsigurnije gadgete na svijetu

Tehnologija pametnih domova sve se više uvlači u našu svakodnevicu. Kao potrošači koji se oslanjaju na tehnologiju, sve češće dolazimo u kontakt sa frižiderima, štednjacima i drugim kućnim aparatima koji se povezuju na internet. Koliko god oni praktični bili, samo je pitanje vremena kada će se pronaći netko tko će ih pokušati hakirati. Ovo pravilo se pokazalo točnim kod pametnog termostata Heatmiser kojim je haker uspio podignuti kućnu temperaturu s 23 na 35 stupnjeva celzija. 

Heatmiser je uređaj prisutan u velikom broju američkih domova kojeg je moguće kontrolirati putem web portala. Na žalost korisnika, taj web portal nije najsigurnije mjesto na internetu, a napadač je to znao iskoristiti. Preuzevši kontrolu nad uređajem, napadač ga je koristio kao izvorni korisnik. To znači da je mogao povisiti ili smanjiti temperaturu prostora kako mu je volja.

Podmukli plan

Haker je svoj podvig objavio na hakerskom forumu, a prepoznao ga je agent NewSkySecurityja.

Internet of Things uređaji već su godinama na meti hakera. Oni ih vole koristiti kao masivne botnetove zombificiranih gadgeta koje koriste za napade na web stranice i web usluge. Premda se konkretno hakiranje štednjaka, frižidera ili u ovome slučaju termostata dešava jako rijetko, važno je ne zanemariti prijetnju.

Kompanija odgovorna za termostat Heatmiser naglašava da se radi o starijem uređaju koji je izdan 2014. te koji se više ne proizvodi. Njihovi novi kućni gadgeti zaštićeni su modernim vatrozidom, što znači da se gore spomenuti napad na njih (vjerojatno) neće moći izvesti, piše Thenextweb.