NAPOKON

Chrome bi mogao dobiti vrlo korisnu značajku, pogledajte o čemu se radi

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 06.07.2020 12:34
  • Objavljeno 06.07.2020 u 12:33
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: NetPhotos / Alamy / Profimedia

U izdanje Chrome 86 uvrštena je eksperimentalna značajka koja bi trebala smanjiti potrošnju energije tako što će pogasiti nepotrebne dijelove softvera

Googleov web preglednik Chrome poznat je po tome što u znatnoj mjeri opterećuje bateriju vašeg laptopa, naročito ako volite raditi s puno otvorenih kartica. To bi se uskoro moglo promijeniti.

Naime, u izdanje Chrome 86 uvrštena je eksperimentalna značajka koja bi trebala smanjiti potrošnju energije tako što će pogasiti nepotrebne dijelove softvera dok pojedinu karticu ne koristite.

U odgovarajućim okolnostima to bi trebalo donijeti značajne uštede - navodno bi moglo produljiti trajanje baterije čak do dva sata.

Taj je rezultat, čini se, postignut u laboratorijskim uvjetima u kojima je testiranje izvršeno uz 36 otvorenih kartica u pozadini i jednu praznu u prvom planu. Slabije je prošlo testiranje s reprodukcijom videa na servisu YouTube, ali je ipak donijelo uštedu od 36 minuta.

Zasad je nova značajka dostupna tek u ranim inačicama Chromea 86, ali trebala bi biti ugrađena u izdanja za stolna računala i pametne telefone. Nije poznato kad bi se to moglo dogoditi, piše Engadget.