PREVIŠE SU RAZLIČITI

Google želi uniformirati Androide

31.05.2013 u 10:43

Bionic
Reading

Iskustvo korištenja popularnog operativnog sustava za prijenosne uređaje u budućnosti bi se moglo manje razlikovati nego sada, kada proizvođači potrošačke elektronike i telekomi značajno mijenjaju njegovo sučelje kako žele

Google će pokušati učiniti Android konzistentnijim na različitim uređajima, najavio je Sundar Pichai, šef odjela koji se u divu iz Mountain Viewa bavi tim operativnim sustavom i Chromeom na konferenciji AllThingsD, a prenosi PC Mag

Androidov dizajn dopušta prilagodbu korisničkog sučelja. No u Googleu sad žele više zajedničkih elemenata, kako bi se korisnici mogli uz što manje prepreka seliti s uređaja na uređaj - od smartfona i tableta preko pametnih naočala i satova do gadgeta koji će se tek pojaviti tijekom nadolazećih pet do deset godina.

Kako će to učiniti, kad proizvođači uređaja - predvođeni Samsungom - prilagođavaju Android svojim potrebama i željama, ne bi li korisnicima ponudili drukčije iskustvo i tako ih vezali za sebe? Pichai nije ponudio precizan odgovor. Rekao je tek kako će pokušati dogovoriti se s partnerima kako bi OS učinili konzistentnijim, a da ipak ostane mjesta za inovaciju. Priznao je kako je to značajan zaokret za Android, ali i naglasio kako je dogovoren s partnerima.

Napomenuo je kako će uređaji, kao što su HTC-ov One ili Samsungov Galaxy S4, biti dostupni i s Googleovom inačicom Androida. Android bi mogao dobiti mogućnost logiranja kao 'gost', kako bi se dodatno zaštitila privatnost korisnika.

Brine li ga Samsungova dominacija tržištem uređaja na Androidu? Čini se da ne - Pichai je rekao kako odnos dvije tvrtke smatra simbiotskim te kako će ostati bliski partneri, čija će suradnja biti produbljena tijekom idućih godinu do godinu i pol. Pohvalio je i ostale partnere rekavši kako im dobro ide, naročito na tržištima u razvoju i da su razvili prilično živahan ekosustav.

Neće odustajati od izrade aplikacija za iOS. 'Tko god koristi naše servise naš je korisnik, bez obzira na to koji OS koristi.' Najavio je kako će servis Google Play Music All Access uskoro biti dostupan i za iOS. Što se tiče BlackBerryja i Windowds Phonea 8, to će ovisiti o potražnji i broju korisnika.

Za pet godina računalstvo i računalni zasloni bit će sveprisutni. Računala ćemo nositi, koristiti za upravljanje automobilima i kućama, dodati im bio-senzore. U Googleu se žele baviti inovacijama vezanim uz hardver, u čemu će veliku ulogu igrati Motorola.