'uskraćuje konkurenciju'

Google zbog Androida na meti tužbi 37 državnih odvjetnika iz cijelog SAD-a

08.07.2021 u 10:37

Bionic
Reading

Skupina od 37 državnih odvjetnica i odvjetnika iz cijelog SAD-a podnijela je tužbu protiv Googlea, tvrdeći da ugradnjom operativnog sustava Android u mobilne uređaje ograničava konkurenciju i krši zakone o ravnopravnoj tržišnoj utakmici. Skupina predvođena njujorškom državnom tužiteljicom Letitiom James tvrdi da Google korisnicima uređaja s ugrađenim Androidom uskraćuje konkurenciju koja bi mogla rezultirati bogatijim izborom i nižom cijenom mobilnih aplikacija i potaknuti inovacije

Optužili su također Google da od programera traži da pri prodaji digitalnog sadržaja putem aplikacija nabavljenih preko Google Play Storea koriste Google Billing, prisiljavajući time potrošače da unedogled plaćaju provizije koje mogu dosezati i 30 posto.

"Google je dugi niz godina bio čuvar ulaza u internet, a u novije vrijeme postao je i čuvar ulaza u naše digitalne uređaja - što je rezultiralo time da svi mi moramo plaćati više cijene softvera koji svakodnevno koristimo", rekla je James.

"Ponovo imamo priliku svjedočiti kako Google koristi dominantnu poziciju kako bi nezakonito ugušio konkurenciju i zaradio milijarde", dodala je.

Stotine milijuna korisnika Androida bile su prisiljene nabavljati aplikacije isključivo preko Googlea, upozorila je njujorška državna tužiteljica.

"Još je gore što Google isisava život iz milijuna malih poduzeća koja se samo žele natjecati. Podnosimo ovu tužbu kako bismo okončali Googleov nezakonit monopolistički utjecaj i konačno dali glas milijunima potrošača i vlasnika tvrtki", zaključila je James.

Skupina je zatražila da sud zaustavi Googleovo nezakonito ponašanje i uspostavi tržišno natjecanje.

Države su, uz novčane kazne, zatražile i odštetu za potrošače i povrat nepropisno stečene dobiti.