AUTONOMnI AUTOMOBILI

Google traži patent za rješenje kojim će ubiti Uber

21.01.2017 u 10:26

Bionic
Reading

Već se neko vrijeme priča kako u divu iz Mountain Viewa namjeravaju razviti vlastitu mrežu takvih vozila kako bi se natjecali s Uberom i Lyftom. A sad su na odobrenje predali i patent koji bi im u tome mogao prilično pomoći

Google želi upravljati potpuno autonomnim vozilima u kojima će putnici trebati dati tek nešto početnih informacija, poput mjesta preuzimanja ili odredišta. Vozilo će samo riješiti putovanje od točke A do točke B.

No, nisu sve lokacije dostupne ili sigurne za autonomna vozila, niti ona mogu svugdje gdje i vozila s ljudima za upravljačem, poput primjerice gradilišta i traka za vozila hitne službe. Taj problem Google želi riješiti rješenjem koje nastoji patentirati. 

Kad vozilo dobije lokaciju, središnji dispečerski sustav opskrbit će ga nizom prijedloga lokacija za sigurno preuzimanje putnika, čekanje ili isporuku. Među njima mogu biti one koje predloži korisnik i one koje su u blizini. 

Ovo nije prvi zahtjev za odobrenje patenta vezanog uz autonomna vozila koji je Google predao. Lani su, recimo, dobili patent za jedinstveno rješenje kako smanjiti na minimum ozljede u slučaju kad autonomno vozilo udari pješaka.

Googleova flota samovoznih vozila, koja operira pod nazivom Waymo, još uvijek je u fazi testiranja. Nedavno su objavili planove kojima će krajem siječnja upogoniti friško razvijeni samovozni model Chrysler Pacific u Mountain Viewu i Phoenixu. 

Priča se kako bi Waymo i Chrysler s vremenom mogli pokrenuti vlastitu uslugu dijeljenja vožnje u autonomnim vozilima te time postati izravnom konkurencijom Uberu, Lyftu i sličnim servisima. Moguće je kako će pritom koristiti podatke o prometu prikupljene Googleovom aplikacijom Waze.  Isprva bi trebali krenuti u manjim područjima poput fakulteta, vojnih baza i korporativnih kompleksa, gdje bi prikupili još više podataka prije službenog izlaska u otvoreni promet na gradskim ulicama. 

Uber ima vlastitu flotu autonomnih vozila, manju od Googleove, koju koristi za prijevoz odabrane skupine putnika u Pittsburghu. Pokušali su proširiti testiranje i na San Francisco, ali nisu se htjeli prijaviti za dobivanje kalifornijske vozačke dozvole za autonomna vozila  pa su odustali. Ta su vozila preseljena u Arizonu, gdje će usluga uskoro krenuti.

I u Lyftu rade na razvoju usluge temeljene na autonomnim vizilima, u suradnji s General Motorsom. 

Više: Verge