POČETAK KRAJA ZA WINDOWS XP

Google reže podršku za IE 8

17.09.2012 u 10:42

Bionic
Reading

Iako je ta verzija još vrlo popularna i često korištena, Google će je prestati podržavati već tijekom idućeg mjeseca

Od 15. studenoga Google više neće podržavati Microsoftov preglednik Internet Explorer 8 u svojim aplikacijama i uslugama online. Vijest je loša za korisnike Windowsa XP, bili oni privatni ili poslovni, koji ne mogu vrtjeti novije inačice IE 9 i 10.

Desetka bi se trebala pojaviti na tržištu 26. listopada, zajedno s novim izdanjem Windowsa za stolne i prijenosne uređaje. Stoga će, najavili su na službenom Googleovu blogu, prestati podržavati IE 8. Koristite li taj preglednik, nakon 15. studenog dočekat će vas obavijest kojom vam ekipa iz Mountain Viewa predlaže nadogradnju preglednika.

Također, možete očekivati probleme s korištenjem Appsa i drugih servisa i siteova u Googleovu sustavu, poput Gmaila ili Calendara. Neke od njih mogle bi u potpunosti prestati funkcionirati. Ipak, ne bi trebalo biti problema s pristupom tražilici.

Google je prestao podržavati IE 7 u srpnju prošle godine, a šesticu u siječnju 2010. U pravilu, podržava samo aktualni preglednik i njegova neposrednog prethodnika.

S osmicom je ponešto drukčija priča. U trenutku kad je ukinuta podrška za sedmicu, to je izdanje držalo globalni udio od samo sedam posto, prema podacima tvrtke Net Applications, koje prenosi Computer World. Osmica je tijekom prošlog mjeseca još uvijek bila najkorišteniji preglednik na svijetu, s udjelom od 25 posto.

Windows XP će se i sam strmoglaviti u povijest. Microsoft je najavio podršku za tu verziju svog operativnog sustava do travnja 2014. godine, iako ga još uvijek koristi podjednak broj ljudi kao i Windowse 7. No u Redmondu mijenjaju paradigmu, više se okrećući k tabletima, pametnim telefonima i drugim prijenosnim uređajima pa i korisnike guraju u tom smjeru.

Prestanak podrške, naravno, neće biti kraj svijeta. Osim što možete prijeći na noviju inačicu Explorera, na raspolaganju su vam i drugi preglednici, poput Firefoxa, Chromea i Opere