vojna tehnologija

Google o kontroverznoj suradnji s Pentagonom: Poštujemo ono što rade za našu zemlju

16.10.2018 u 14:40

Bionic
Reading

Glavni čovjek Googlea Sundar Pichai na nedavnom je tehnološkom okupljanju u San Franciscu otvoreno govorio o firminoj upletenosti u vojnu tehnologiju te potvrdio da radnički prosvjedi imaju utjecaj na etiku kompanije, no ne mogu promijeniti odluke upravnog odbora

Google je prije nekoliko mjeseci na sebe privukao neželjenu pažnju objavom suradnje s Pentagonom - razvoja softvera za analizu snimki bespilotnih letjelica. Očekivano, suradnja s vojskom uznemirila je brojne zaposlenike i predstavnike medija - nekoliko tisuća djelatnika potpisalo je peticiju za prekid rada na gore spomenutom projektu pod imenom Maven, a neki su išli tako daleko da su napustili kompaniju.

Nekoliko mjeseci kasnije, Sundar Pichai o cijeloj stvari govori sa dozom opuštenosti, naglašujući da protesti nisu imali utjecaj koliko su mnogi mediji pretpostavili. Premda je burna reakcija zaposlenika potakla upravni odbor da skroji zbir pravila koja će regulirati njihovu politiku razvoja umjetne inteligencije za ministarstvo obrane, oni odbijaju razvijati autonomne oružane sustave.

'Ovu kompaniju ne vodimo pomoću referenduma' komentirao je Pichai.

MORE PODATAKA

Što sve Facebook i Google znaju o vama? Pogledajte sami

Pogledaj galeriju

Suradnja koja zabrinjava

Suradnja Googlea i Pentagona je, koliko god mi to odobravali ili poricali, velika stvar za Google koji, kao i uvijek, seže za stvarima koje bi im mogle priskrbiti još novca. 'Duboko poštujemo što naša vojska radi kako bi zaštitila našu zemlju' nastavio je Googleov izvršni direktor, objasnivši motive jedne od najvećih marketinških kompanija na svijetu.

Što to znači za sve nas? Pa, osim što se ovaj ugovor baš ne slaže sa Googleovim starim sloganom 'Ne budi zao', on i dalje nije onaj ključni sastojak za apokaliptični scenarij u kojem roboti istrebljuju ljudsku vrstu. Kompanija, naime, za američku vojsku razvija sustave za cyber zaštitu i poboljšanje transporta i logistike.

Povratak u Kinu

Pichai se tijekom okupljanja dotakao i Kine u koju će se kompanija pokušati jednog dana vratiti. Google je ljetos prema izvještaju The Intercepta razvijao pretraživač koji može cenzurirati informacije. Podsjetimo, Google je 2010. izbačen iz Kine zato jer nije podržavao zahtjeve kineske vlade za aktivnom cenzurom dostupnog sadržaja.

Ovo znači da potencijalni povratak u Kinu znači razvojo posebne vrste web pretraživača koji, mnogi naglašavaju, krši temeljna ljudska prava.

Pichai je naglasio da je povratak u Kinu vrlo važan zadatak za cijeli Google. Što se cenzurirane pretrage tiče, šef Googlea je naglasio da kompaniju jako zanima kako bi njihov sustav za pretragu funkcionirao kada bi se uskladio s kineskim zakonima.

Točan datum povratka, doduše, još nije objavljen.