cyber kriminal

Ucjena izbezumljuje Hrvatsku: Dobijete li ovakav mail, upute policije su jasne

16.10.2018 u 12:01

Bionic
Reading

Ucjenjivač u poruci koji su posljednjih dana dobili brojni građani navodi kako je na žrtvino računalo instalirao maliciozni program koji mu je omogućio pristup kameri i korisničkim podacima te je na taj način došao u posjed eksplicitnog sadržaja. Jedan takav mail pristigao je i našem čitatelju

Nakon što su ljetos zabilježeni prvi slučajevi, sredinom listopada na mail adrese stanovnika diljem Hrvatske počele su opet stizati prijetnje.

Tako je policija izvijestila o većem broju prijava građana koji putem e-pošte primaju poruke u kojima pošiljatelj tvrdi da im je račun e-pošte kao i računalo kompromitirano te da je počinitelj na taj način pribavio pristupnu korisničku lozinku koju navodi u poruci.

Jedna takva prijetnja pristigla je i u sandučić našeg čitatelja i u njoj ga ucjenjivač obavještava kako mu je u e-sandučić provaljeno te su ukradeni svi pristupni podaci društvenim mrežama te povijest surfanja. Potom slijedi ucjena u kojoj se u zamjenu za kriptovalute garantira kako sadržaj neće biti proslijeđen kontaktima žrtve.

Kako smo već ranije pisali, policija je ovdje jasna u svojim preporukama te građanima savjetuju da se uopće ne upuštaju u razgovor s ucjenjivačem jer to što tvrdi uopće ne mora biti točno; lozinka može biti stara ili netočna.

Osim toga, navode kako treba:

  • ne otvarati sumnjive privitke u porukama od pošiljatelja koji nisu poznati jer takvi privitci mogu sadržavati maliciozne programe
  • biti oprezan prilikom slanja povjerljivih poruka koje sadrže slikovni ili video sadržaj
  • provjeravati isključenost web kamere ukoliko ju nije potrebno koristiti prilikom pregledavanja internetskog sadržaja
  • ažurirati svoje pristupne lozinke uz korištenje sigurnosno jače lozinke za svaki pojedini internetski servis
  • izbjegavati ustupanje svojih lozinki i računa e-pošte drugim osobama ili servisima
  • instalirati i redovito ažurirati antivirusne programe kao i operativne sustave.
  • +3
Služba kibernetičke sigurnosti Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić