SVEPRISUTNI DIV

Google je moćan i prikuplja podatke, no možete li bez njega?

20.06.2017 u 17:54

Bionic
Reading

Trebamo li sumnjati u Google? Ili mu se prepustiti kako bi zauzvrat dobili najbolje korisničko iskustvo? Pogledajmo

Google je danas sveprisutan. Kralj je internetskog pretraživanja i digitalnog oglašavanja, ima najpopularniji sustav za webmail i paket besplatnih web aplikacija za kreiranje i dijeljenje dokumenata, postavlja optičke kablove, razvija vozila bez vozača, njegov Android je bez premca najpopularniji operativni sustav za pametne telefone...

Upleten je u sve i svašta, ali pretraživanje interneta i podaci ostaju glavnim izvorom prihoda, što se vjerojatno neće tako skoro promijeniti. 

Brojni zagovornici prava na zaštitu privatnosti zabrinuti su zbog velike moći koju Google ima nad načinom na koji pretražujemo internet. Vjeruju kako je to prevelika odgovornost da bi ju se povjerilo samo jednoj korporaciji, ma koliko ona velika bila. 

Trebamo li sumnjati u Google? Ili mu se prepustiti kako bi zauzvrat dobili najbolje korisničko iskustvo? Pogledajmo kako to vide na web odredištu Make Use Of.

Prije no što se upustimo u analizu, valja reći što točno Google radi s našim podacima. Mnogima nije posve jasno kako ih obrađuje, anonimizira i ponovno koristi. Pa, evo kako to ide. Google enkriptira vaše podatke i grupira ih s drugima kako se ne bi moglo prepoznati koji se set podataka odnosi točno na vas. Drugim riječima, čini ih anonimnim. 

Potom ih tako grupirane koristi u nekima od svojih proizvoda. Tako, recimo, dobijete kontekstualizirane rezultate pretrage i automatsko dovršavanje unosa pojma pretrage. 

Neke od tako grupiranih i anonimiziranih podataka Google prodaje oglašivačima na veliko. Ako vam je to problem, postoje alati kojima možete regulirati koje podatke ćete podijeliti i koliko će ih biti. 

No, nemojte smetnuti s uma kako je Google prvenstveno oglašivačka tvrtka, koja će vaše podatke koristiti i prodavati sve dok joj to donosi prihod. 

Sad kad smo to riješili, pogledajmo pet razloga zašto bi trebali koristiti Google. 

1) Pretraživanje interneta

Pretendenata na prijestolje je puno, ali Google još uvijek čvrsto drži na glavi krunu kralja internetskog pretraživanja. 

Možda ćete posegnuti za Wolphram Alphom ako imate upit vezan za znanost ili Social Searcher tražite li određene poveznice u trendu. 

No, za svakodnevno pretraživanje općeg tipa obratit ćete se Googleu, zar ne?

2) Eko-sustav

Vaš je korisnički račun pri Googleu nalik internetskoj putovnici. Pomoću njega se možete ulogirati u razne web stranice i internetske servise. Koristite li web preglednik Chrome, u friško instaliranom pregledniku dočekat će vas vaše osobne postavke, oznake, korisnička imena i lozinke... Iako, istine radi, treba biti oprezan oko pohranjivanja svih lozinki u preglednik.

Takvo vas iskustvo očekuje u gotovo svim Googleovim proizvodima, koristili ih na stolnom računalu, pametnom telefonu ili tablet računalu. Jedini koji može pružiti sličan doživljaj je Googleov ljuti suparnik Apple. 

3) Na Google se možete osloniti

Ispadi sustava događaju se svima, pa tako i najvećima. No, u slučaju Googlea oni su vrlo rijetki i u pravilu kratkotrajni, što mogu zahvaliti pričuvnim poslužiteljskim kapacitetima. 

Prije tri godine turska je vlada cenzorirala Twitter i druge društvene medije. Turci su uzvratili ispisivanjem Googleovih javnih DNS adresa (8.8.8.8 i 8.8.4.4) na fasadama zgrada kako bi javnosti omogućili zaobilaženje blokade. 

4) Zamjena za Microsoftov Office

Google nastoji nuditi proizvode i usluge koji mogu poslužiti kao alternativa postojećima i etabliranima. 

Vjerojatno ste koristili Google Docs, Sheets ili Slides za izradu dokumenata, tablica i prezentacija.  U kombinaciji s aplikacijom Google Drive tako na raspolagnju imate puni servis za uređivanje i dijeljenje dokumenata kojeg možete koristiti besplatno. 

5) Android

Iako je Apple prvi uveo pametne telefone u masovnu potrošnju, s Googleovim operativnim sustavom oni su postali doista globalni fenomen.