BIOTEHNOLOGIJA

GMO mušice uništit će vlastitu vrstu

30.09.2013 u 11:06

Bionic
Reading

Britanska biotehnološka tvrtka Oxitec pomoću genetskog je inženjeringa stvorila novu vrstu mušice koja bi mogla spriječiti svoje srodnike u uništavanju maslinika u Španjolskoj

U mušice je umetnut gen zbog kojeg ženke umiru još kao larve. Mužjaci će ostarjeti i uginuti s tim istim genom te se uskoro neće imati s kime pariti. U kontroliranom eksperimentu kompletna je populacija uništena za desetak tjedana.

Larve mušice Bactrocera oleae proždru između 15 i 30 posto uroda svake godine, nanoseći znatnu štetu onima koji žive od maslina.

U Oxitecu trenutno čekaju odobrenje španjolskih vlasti za pokus širih razmjera, a u Brazilu su ih već pustili u divljinu u sklopu sličnog eksperimenta, piše Mashable.

Znanstvenici su u okolicu grada Mandacaru pustili genetski izmijenjene komarce koji prenose uzročnika groznice denga, čije će potomstvo uginuti prije no što se stignu reproducirati. Tvrde da su istrijebili 96 posto te vrste komaraca.

Metoda se čini učinkovitom, ali i opasnom. Udruga GeneWatch UK upozorava da taj način kontrole čitavih vrsta nije dovoljno pod nadzorom te da se odnos pojedinih vrsta s drugima krajnje pojednostavljuje, što bi za posljedicu moglo imati ugrožavanje, pa i nestanak nekih vrsta.

Uz to, svaki živi organizam dio je lokalnog i globalnog ekosustava čiji su dijelovi međuzavisni. Ukloni li se neki od njih, nije uvijek odmah jasno kakve će posljedice biti po ostale dijelove.

U Oxitecu tvrde da je njihova metoda praktičnija i sigurnija od insekticida koji će naštetiti brojnim vrstama uz onu kojoj su namijenjeni. Uključujući ljude.

Osim komaraca, rade na mijenjanju još nekoliko kukaca, među kojima je i onaj što se hrani pamukom.