ZNANSTVENICI UPOZORAVAJU

Globalni kolaps, siromaštvo i glad počinju već 2015.

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 16.04.2012 16:19
  • Objavljeno 16.04.2012 u 13:35
manila filipini siromaštvo

manila filipini siromaštvo

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Ako hitno ne usporimo eksploataciju prirodnih resursa i ne prijeđemo na obnovljive, čovječanstvo će do 2030. doživjeti pravi Armagedon, a globalni gospodarski kolaps, nezaposlenost i glad započet će već oko 2015. godine, upozorili su prošli tjedan znanstvenici

Rezultati nove studije potvrdili su najave MIT-jevih stručnjaka koje je još prije 40 godina u svojoj knjizi 'Granice rasta' predstavio australski fizičar Graham Turner

Američki su znanstvenici uz pomoć računalnih modela svoje izvješće sastavili za potrebe međunarodnog think tanka tzv. Rimskog kluba. Modeli kojima se predviđaju različiti mogući scenariji budućnosti temelje se na više varijabli među kojima se posebno ističu: dostupni resursi, razine poljoprivrednih aktivnosti te kontrola rađanja i zaštita okoliša. Ako je vjerovati rezultatima, ne smiješi nam se sjajna budućnost.

'Samo uz drastične mjere zaštite okoliša koje dokazano mogu promijeniti ponašanje ovih sustava te jedino pod tim okolnostima, mogu se predvidjeti scenariji u kojima će i svjetska populacija i bogatstvo ostati na postojanoj razini. Međutim, za sada se potrebne političke mjere ne poduzimaju', upozorio je Rimski klub koji je naručio studiju.

Ako nastavimo trošiti goleme količine resursa koji se ne mogu nadomjestiti i ne pokušamo provesti određene prilagodbe u načinu na koji trošimo i iscrpljujemo Zemljine ekosustave kroz industrijalizaciju, uslijedit će glad i strmoglav pad broja stanovnika.

Prema modelu koji je predstavljen u novom broju časopisa Smithsonian, kolaps svjetskog ekonomskog sustava – industrijske proizvodnje te proizvodnje hrane, dobara i usluga započet će već u 2015. godini. Kada stopa smrtnosti prijeđe stopu rađanja oko 2030., uslijedit će i naglo smanjenje svjetske populacije (pogledajte grafikon na ovom linku).

Najnovije analize u velikoj se mjeri podudaraju s Turnerovim najavama. Početkom 1970-ih kada je australski fizičar provodio svoja istraživanja, broj stanovnika na Zemlji bio je malo veći od polovice današnjeg broja. Unatoč tome što je razvoj u području industrije, medicine i tehnologije omogućio lakše upravljanje svijetom u naredna tri desetljeća, pad koji je predvidio Turner vrlo dobro se podudario sa stvarnim trendovima i kretanjima u svijetu. Turner je još 1972. zamijetio da će neobnovljivi resursi u narednim godinama početi eksponencijalno padati te da će s porastom industrijske proizvodnje i globalnog zagađenja, morati pasti proizvodnja hrane, a time i broj stanovnika.

'Ovdje zvoni vrlo jasno zvono upozorenja', napisao je prije četiri desetljeća Turner i dodao: 'Mi nismo na putu održivosti.'

Neka nova istraživanja pokazala su da smo već prešli vrhunac u proizvodnji nafte te da će njezina eksploatacija u desetljećima koja dolaze biti sve teža i sve skuplja. Prema izvješću koje je u veljači predstavljeno u uglednom časopisu Nature, svjetska je proizvodnja još 2005. stala na oko 75 milijuna barela dnevno i otad stagnira.

Do današnjeg dana čovječanstvo je za potrebe suvremenog načina života – od automobila do plastike – ukupno potrošilo više od trilijun barela. Pod zemljom se još krije oko trilijun barela, međutim, za njihovo izvlačenje trebat će mnogo više novca (pogledajte video dolje). Slično je i sa zalihama brojnih drugih važnih resursa.

Iako je svojim predviđanjima Turner izašao punih šest desetljeća prije najavljenog kolapsa, najnovija istraživanja samo potvrđuju da Zemlju čekaju teška vremena. Možda i prije nego što smo očekivali!

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi