borba protiv gladi

UN-ov direktor: Evo kako bismo potrošili Muskovih 6,6 milijardi dolara za rješenje svjetske krize s hranom

19.11.2021 u 08:39

Bionic
Reading

Direktor Svjetskog programa za hranu Ujedinjenih naroda (WFP) David Beasley objavio je plan kako potrošiti 6,6 milijardi dolara na borbu protiv gladi u svijetu

Izravan je to odgovor Elonu Musku koji je tvrdio da će prodati dionice Tesle kako bi financirao planirati ako WFP može opisati 'točno kako' će to funkcionirati.

David Beasley, direktor UN-ovog programa za hranu i bivši republikanski guverner Južne Karoline, objavio je u ponedjeljak na Twitteru poveznicu na 'sažetak od 1000 riječi'. Planira kako bi UN rasporedio obroke i vaučere vrijedne 6,6 milijardi dolara kako bi prehranio više od 40 milijuna ljudi u 43 zemlje koje su 'na rubu gladi' - čime bi se spriječilo ono što WFP naziva 'katastrofom koja prijeti'.

U objavljenom Beasleyovu dokumentu, WFP predlaže izdvajanje 3,5 milijardi dolara za izravnu kupnju i isporuku hrane, dvije milijarde dolara 'za gotovinu i bonove za hranu (uključujući naknade za transakcije) na mjestima gdje tržišta mogu funkcionirati' i potrošnju još 700 milijuna dolara za upravljanje nove prehrambene programe koji su 'prilagođeni uvjetima u zemlji" i osiguravaju 'pomoć do najugroženijih'.

Još 400 milijuna dolara bilo bi iskorišteno za 'operativno upravljanje, administraciju i odgovornost' i koordinaciju lanca opskrbe.

'Svijet je u plamenu', napisao je Beasley. 'Upozoravao sam na savršenu oluju koja se sprema zbog Covida, sukoba, klimatskih šokova i sada, rastućih troškova lanca opskrbe. Tu je'.

  • +5
Elon Musk Izvor: EPA / Autor: ERIK S. LESSER

'Ova kriza gladi je hitna, bez presedana, i moguće ju je izbjeći', napisao je Beasley u zasebnom tweetu, označivši Muska, koji je najbogatija osoba na svijetu s neto vrijednošću od približno 288 milijardi dolara. 'Tražili ste jasan plan i otvorene knjige. Evo ga! Spremni smo razgovarati s vama - i bilo kim drugim - tko je ozbiljan u vezi spašavanja života'.

Do ovoga trenutka Musk nije odgovorio.

Razgovor između Muska i Beasleyja započeo je intervjuom za CNN prošlog mjeseca u kojem je Beasley zamolio milijardere da "odmah, na jednokratnoj osnovi" pomognu u borbi protiv gladi u svijetu, posebno navodeći dva najbogatija čovjeka na svijetu: Elon Musk i Jeff Bezos.

Beasley je rekao da bi šest milijardi dolara, ili 2 posto Muskova neto bogatstva, moglo pomoći u rješavanju gladi u svijetu.

Musk je odgovorio na Twitteru, napisavši: 'Ako WFP može na ovoj Twitter temi točno opisati kako će 6 milijardi dolara riješiti glad u svijetu, odmah ću prodati Tesline dionice i učiniti t'.

Nije jasno jesu li Musk ili Bezos vidjeli plan i na kraju će odlučiti pružiti podršku. Glasnogovornici Muskovih tvrtki nisu odgovorili na CNN-ove zahtjeve za komentar. Predstavnica Bezosa, Angela Landers, odbila je komentirati prijedlog WFP-a, ali je ukazala na druge filantropske donacije koje je Bezos dao za borbu protiv gladi.