STISLI GA

Glazbena industrija u novom napadu na Kim Dotcoma

11.04.2014 u 15:18

Bionic
Reading

Tri dana nakon što je to učinila organizacija Motion Picture Association of America, i Recording Industry Association of America podnijela je tužbu protiv ugaslog servisa Megaupload i Kima Dotcoma, njegovog osnivača

Tužba je podnešena u ime diskografskih kuća Warner Music, UMG Recordings, Sony Music i Capitol Records zbog masovnog kršenja prava na intelektualno vlasništvo.

MPAA je u svojoj tužbi navela kako su administratori Megauploada svjesno i namjerno neovlašteno dijelili filmove i serije te poticali druge da to čine.


Te dvije privatne tužbe dolaze povrh onih koje je već podiglo američko Ministarstvo pravosuđa nakon što je u siječnju 2012. godine upalo na Dotcomovo imanje u Aucklandu na Novom Zelandu. Prema njihovoj procjeni, opiratiziranjem medijskih sadržaja štetio je holivudske studije i druge vlasnike intelektualnih prava za pola milijarde dolara.

RIAA je kao dokazni materija, između ostalog, priložila popis 87 pjesama izvođača kao što su Lady Gaga, Jay Z i Pink, koje su pronašli na Megauploadu.

40-godišnji Dotcom uhićen je tijekom već spomenute policijske racije. Tom je prilikom policija zaplijenila laptope, čvrste diskove, milijunske iznose u gotovini, automobile i drugu imovinu.

Prijeti mu do 20 godina zatvora jer je optužen ne samo zbog piratiziranja i neovlaštenog dijeljenja sadržaja, već i za iznudu. Dotcom niječe optužbe i tvrdi kako je Megaupload u potpunosti poslovao u skladu sa zakonom. Trenutno je na slobodi pod jamčevinom i pokušava izbježi izručenje SAD-u, piše CNET