PROJEKT SOLI

Gadgetima budućnosti upravljat ćemo pokretima, kaže Google

  • Autor: M. W./Tech Crunch
  • Zadnja izmjena 14.06.2015 06:45
  • Objavljeno 14.06.2015 u 06:45
google projekt Soli

google projekt Soli

Izvor: Screenshot / Autor: Miroslav Wranka

U Googleu su osmislili super precizan način prepoznavanja i praćenja pokreta ljudske ruke, koji bi mogao radikalno promijeniti način na koji koristimo gadgete i upravljamo njima

Sustave za upravljanje pokretima obično povezujemo s igraćim konzolama poput Microsoftovog Kinecta ili osobnim računalima, zahvaljujući uređajima kao što je Leap Motion.

U Googleovu tim ATAP domislio se načina kako ih primijeniti na manje gadgete. Njihov projekt Soli bavi se razvojem sustava koji bi omogućio upravljanje pametnim satovima bez korištenja fizičkih dugmadi i oslanjanja na pametne telefone. Umjesto kamera i senzora, radar će hvatati i prepozanavati naše pokrete.

Sustav koristi radar kakav se inače rabi za izradu Doppler snimki i spektograma te čip koji prepoznaje pokret, brzinu i udaljenost te obrađuje podatke prikupljene temeljem tih parametara. Za upravljanje bi koristili iste geste kakve već koristimo za upravljanje mobilnim uređajima i proširiti ih pokretima ruke.


Čip Soli radi unutar radarskog spektra od 60 GHz na do 10 tisuća frejmova u sekundi. Dizajniran je kako bi vašu ruku zamislio kao vlastito korisničko sučelje. Iznimno je precizan i točan, bez obzira koristi li se za velike ili male zaslone, a nisu mu prepreka ni čvrsti materijali poput drveta.

Završno izdanje sadržavat će sve što mu je potrebno kako bi ga se priključilo i pokrenulo, uključujući i antene. U ATAP-u kažu kako je uređaj moguće proizvesti u raznim veličinama. U deset mjeseci razvoja uspjeli su ga smanjiti s veličine kutije za pizzu do veličine kartice SD.

Uređaj, namijenjen prvenstveno pametnim satovima i drugim uređajima iz domene nosivog računalstva, trebao bi biti dostupan krajem ove godine. U planu je i API koji će razvojnim programerima omogućiti izradu aplikacija za korištenje tehnologije ugrađene u Soli.

Više:Tech Crunch

Welcome to Project Soli

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!