GLOBALNO NATJECANJE

Francuzi žele napraviti električni automobil od svega 55 tisuća kuna

06.12.2015 u 08:16

Bionic
Reading

Ovaj tjedan mnogo je govora vezanog za klimatske promjene u svijetu, a francuska vlada je tu priliku iskoristila za objavu globalnog natjecanja za kreiranje malog električnog vozila, čija će cijena biti niža od 55 tisuća kuna

Francuska ministrica ekologije, održivog razvoja i energije, Ségolène Royal, objasnila je kako želi kreirati električni automobil namijenjen masama, za razliku od postojećih modela koji su teško financijski prihvatljivi većini ljudi. Zamislila je mali i lagani automobil s mogućnosti vrlo brzog punjenja baterija i izgleda koji neće posebno podsjećati na nešto s postojećeg tržišta vozila.

Royal navodi kako bi maksimalna cijena tog vozila trebala biti 7.000 eura, no cijena bi mogla biti i svega 5.000 eura. Ovo bi trebalo biti moguće upravo zahvaljujući konkurentnošću, koja bi trebala voditi do inovacija, razvoja baterijskih tehnologija i materijala.

Renault već ima u ponudi električno vozilo Twizzy, koje može smjestiti dva putnika i početne cijene od oko 7.000 eura, no u tu cijenu nije uključena baterija, čiji mjesečni najam košta kakvih 50 eura.