TEHNO RECENZIJE

[FOTO] Koncept koji obećava: Isprobali smo Huaweijev e-čitač MatePad Paper

18.09.2022 u 15:57

Bionic
Reading

Novi Huaweijev e-ink tablet donosi prostran ekran, perolaku formu, izdržljivu bateriju, no tu je i prostor za softverska poboljšanja

Minijaturni tableti namijenjeni čitanju knjiga oduvijek su imali svoju specifičnu nišu. Uoči dolaska tehnologije e-ink, energetski učinkovitijeg hardvera i svestranijeg softvera, ovi su uređaji zauzeli čvrstu poziciju na tržištu zbog perolake konstrukcije, prenosivosti, jednostavnosti korištenja i činjenice da malo koji korisnik na njima radi išta drugo.

Huawei je ovo zadnje odlučio okrenuti sebi u korist izbacivanjem MatePad Papera a on, kao što mu ime nalaže, u svijet e-čitača donosi koncept velikog tableta opremljenog čak 10,3-inčnim zaslonom osjetljivim na dodir. Riječ je o uređaju impresivne dijagonale koji i dalje uspijeva biti perolak i tanak.

  • +8
Huawei MatePad Paper Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Kućište je napravljeno od mat plastike te stiže u tandemu s jednako plastičnim omotačem koji magnetnim patentom obuhvaća veliki zaslon i čuva ga od neželjenih oštećenja. U kutiji se također može pronaći dobrodošli električni stilus koji, zahvaljujući velikoj osjetljivosti na razne razine pritiska, može poslužiti za sve od crtkaranja do pisanja bilješki u knjigama, uz uvjet, dakako, da vam za spomenute ne treba boja. Konačno, tu je i nesvakidašnja prisutnost dva vrlo glasna zvučnika koji će sigurno biti od koristi pri slušanju e-knjiga ili potencijalnom korištenju glazbenih aplikacija.

HarmonyOS 2.0

Ovdje se pokazuje da svestranost uređaja ima dvije strane medalje. Kao prvo, e-ink, koliko god učinkovit bio, nije napravljen za pregledavanje stvari poput dinamičkih internetskih stranica ili pak gledanja YouTubea. Riječ je o crno-bijelom mediju koji je super zbog štedljivosti, ali je ograničen u gejmingu, surfanju webom i gledanju videa.

Nadalje, riječ je o uređaju koji koristi Harmony OS 2.0, što znači da za sobom povlači sve vezano uz kompletan manjak Googleovih aplikacija, oskudan dućan s aplikacijama i nemogućnost podrške za velik broj popularnih formata, uključujući Kindle. Naravno, cijela priča o nekompatibilnosti s Googleom i Amazonovim sustavom može se zaobići pomoću malo sideloadanja, što je, ovisno o tome kako gledate na Android i Huawei, stvar osobnih preferencija.

MatePad Paper također dolazi s integriranim dućanom knjiga, od kojih je većina ili dostupna u javnoj domeni ili spada u niz opskurnih kategorija, uključujući i - bizarnu erotsku fikciju. Također smo se susreli s manjkom nekih novijih naslova, no na koncu se nismo previše uzbuđivali s obzirom na to da tablet podržava ručni upload datoteka putem USB-a ili sideloadanje aplikacija koje imaju svoju bazu književnih uradaka.

Pod poklopcem

Što se tehnikalija tiče, čitač radi ono što smo tražili od njega. Čitanje knjiga je elegantno i jednostavno, ghosting ekrana je, makar prisutan, vrlo zanemariv te pruža desetak sati neprekidnog rada prije spajanja na punjač. Blistavi ekran od 10,3 inča ima širok raspon svjetlina prilagodljivih svačijem ukusu i dnevnoj sobi, a olovka pruža veliko zadovoljstvo pri korištenju, što ergonomijom koju smo vidjeli kod najboljih olovaka na tržištu, što činjenicom da ekran jako brzo hvata pritisak i uz teksturu papira daje jako ugodan osjećaj crtkarenja.

Velik čitač - velika cijena

Cijena od skoro 500 eura stavlja korisnika u situaciju da mora birati između Huaweijeve izgubljene karike između e-čitača i tableta ili uređaja koji su konstruirani samo za čitanje te dolaze s dobrodošlim stvarčicama poput tipki za listanje stranica ili manje veličine i time posredne poboljšane prenosivosti. Ovo, doduše, ne znači da nas je na koncu priče MatePad Paper previše razočarao. Riječ je o velikom i perolakom prijenosnom čitaču elektroničkih knjiga čiji se cijeli raspon obećanja tek treba ispuniti.

Huawei MatePad Paper

  • Ekran: 10,3 inča, 1872 piksela puta 1404 piksela E-Ink
  • Procesor: HUAWEI Kirin 820E
  • Memorija: 4GB RAM
  • Zapremnina: 64GB
  • Operativni sustav: HarmonyOS 2
  • Zvuk: stereo
  • Mikrofoni: četiri mikrofona
  • Povezivost: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2
  • Baterija: 3625 mAh, 22,5 W punjenje putem USB-C
  • Dimenzije: 225,2 mm puta 182,7 mm, debljina 6,65 mm
  • Težina: 360 g (tablet)
  • Stilus: m-Pencil (2nd generation)
  • Dodaci: MatePad Paper Folio Cover
  • Cijena: oko 480 eura
  • Ustupio: Huawei