UVOD U ROBOTIKU

[FOTO] 'Interes je veći nego što smo ikad sanjali': Posjetili smo vikend-radionicu na kojoj se okupljaju mladi hrvatski robotičari

23.10.2021 u 17:15

Bionic
Reading

Mladi hrvatski robotičari bilježe sve veći broj uspjeha na međunarodnim natjecanjima. Potaknut sve većim interesom u ovo polje STEM-a, pokrenut je projekt Uvod u robotiku vrijedan skoro tri milijuna kuna

Robotika, nekad jedna od najbrže razvijajućih tehnoloških grana danas se smatra svakodnevicom i jednim od temelja modernog života i industrije. Hrvatsko društvo za robotiku pokrenulo je projekt čiji je cilj popularizirati robotiku kao tehnologiju, znanost, matematiku i fiziku među djecom i mladima.

Cilj radionice Uvod u robotiku je potaknuti mlade da krenu smijerom školovanja koje će kroz godine doprinjeti sve većim zahtjevima društva te da na koncu uhvate korak za zanimanjima budućnosti. Ovaj ambiciozni projekt dijelom je financiran iz Europskog socijalnog fonda kojim su osigurane stvari poput besplatnog obrazovanja, radionica te na koncu - natjecanja za sve uzraste.

Na čelu projekta nalazi se Maja Bilandžić koja je predstavila dosadašnje rezultate projektnih aktivnosti, kao i planove za budućnost koji uključuju velik broj robotičkih radionica i natjecanja (preko 150), kao i događaj 'Dan i noć na PMF-u' tijekom kojeg će predstaviti svoj projekt.

Popularizacija STEM-a

'Riječ je o doslovnom uvodu u tehnološku disciplinu koji će, uz malo sreće i dobre volje, zainteresirati mlade da se njome počnu baviti' komentirala je Bilandžić i nastavila: 'Na ovu se radionicu mogu prijaviti svi uzrasti, no prema dosadašnjem iskustvu najveći interes pokazali su učenici osnovnih i srednjih škola'. Konačni cilj cijele incijative poticanje je STEM-a u Hrvatskoj, kao i osvještavanje mladih na njegovu sveprisutnost.

U sklopu događanja održat će se i natjecanje s podjelom nagrada za najbolje robotičare. Radionice se, kažu organizatori, vrlo lako mogu prilagoditi radu od kuće u slučaju da se već loša epidemiološka situacija dodatno pogorša.

  • +7
Uvod u robotiku Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Otvaranje projekta podržo je PMF i udruga Robofreak, kao i članovi robotičkih klubova te njihovi treneri.

Cilj je ojačati prisutnost robotike u Hrvatskoj kroz partnerstva sa lokalnim robotičkim klubovima. Hrvatsko društvo za robotiku i udruga Robofreak u partnerstvu s Prirodoslovno – matematičkim fakultetom pokušat će pojačati kapacitet uključenih organizacija civilnog društva i unaprijediti aktivnosti u području znanosti, tehnologije, inžinjerstva i matematike za djecu i mlade.

Za više informacija i mogućnost prijave na besplatne radionicae koje se odvijaju u gradovima širom Hrvatske organizatori predlažu odlazak na službenu internetsku stranicu Uvoda u robotiku.

Robotika i mladi

Voditelj jedne od radionica Zoran Pribičević spomenuo je da interes mladih u robotiku danas potiče njezina sveprisutnost, kao i vrlo velika raširenost u pop kulturi. Što se interesa tiče, svi organizatori i voditelji su ugodno iznenađeni. Na svakoj radionici traži se mjesto više, a osmjesi na licima sudionika dokazuju da je ideja dobra i da je posao dobro obavljen. Štoviše, zbog sve većeg broja polaznika, organizatori će uskoro organizirati radionice za početnike, kao i 'naprednije' robotičare. 'Bitno je da se zainteresiraju i dobiju neku ideju što je zapravo robotika. Ako imaju volje, sve kasnije ide lakše' komentirali su organizatori.

Koordinatorica projekta i profesorica u Osnovnoj školi Mate Lovraka, Jelka Hrnjić poziva djecu naglasivši da za radionice nije potrebno predznanje, nego upornost i volja za znanjem. Robotika je korisna ali složena aktivnost koja razvija koncentraciju. Riječ je o sklopu elektrotehnike, elektronike, vještine i programskog jezika koja će nastaviti definirati modernu industriju. Ovo znači da upoznavanje mladih naraštaja s robotikom predstavlja puno toga, a najviše od svega - ulaganje u budućost.