DUGO IM JE I TREBALO

Fortnite je napokon službeno dostupan u trgovini Google Play, ali šef Epic Gamesa nije sretan zbog toga

22.04.2020 u 10:40

Bionic
Reading

U Epicu se nisu odlučili na ovaj potez drage volje jer sumnjiče Google kako koriste 'zastrašujuća skočna upozorenja koja se ponavljaju' kako bi kupce upozorili na softver koji nije njihov

Popularnu igru Fortnite moguće je igrati na uređajima s operativnim sustavom Android zadnjih 18 mjeseci. Ipak, tek je sad službeno uvrštena u Googleovu trgovinu aplikacijama Play.

Iz tvrtke Epic Games, u kojoj je ta igra nastala, potvrdili su kako će Fortnite biti dostupan za preuzimanje i u trgovini Play. Dosad je bila dostupna samo u Epicovoj trgovini igrama, kao i iz drugih, često neslužbenih izvora.

U Epicu se nisu odlučili na ovaj potez drage volje jer sumnjiče Google kako koriste 'zastrašujuća skočna upozorenja koja se ponavljaju' kako bi kupce upozorili na softver koji nije njihov.

NOVA GENERACIJA

Pobrojali smo videoigre koje apsolutno moraju doći na PlayStation 5

Pogledaj galeriju

U Googleu takve mjere koriste kako bi odvratili korisnike od preuzimanja zlonamjernog softvera i drugog potencijalno štetnog sadržaja. Ali, u Epicu tvrde kako se to negativno odražava na legitimne aplikacije poput njihove.

Uvrštavanje Fortnitea u trgovinu Play znači kako će Epic od sad morati Googleu plaćati 30 posto od novca prikupljenog prodajom u sklopu aplikacije. Prošle godine u Epicu su navodno pokušali nagovoriti Google na odustajanje od naplate te naknade. Čini se izvjesnim kako u Googleu nisu pristali na to, piše Business Insider.

Ovdje možete pročitati izjavu glavnog izvršnog direktora Epic Gamesa Tima Sweeneya u cijelosti:

'Nakon 18 mjeseci funkcioniranja Fortnitea na Androidu izvan Googleove trgovine Play došli smo do jednostavne spoznaje:

Google stavlja softver kojeg je moguće preuzeti izvan trgovine Play u neravnopravan položaj, koristeći tehničke i poslovne mjere poput zastrašujućih skočnih sigurnosnih upozorenja za preuzeti softver i sigurnosne nadogradnje te ograničavajućih sporazuma i dogovora s proizvođačima i telekomima.

Googleovi odnosi s javnošću opisuju izvore softvera koji nisu pod njihovom kontrolom kao zlonamjerni sodtver, a nova nastojanja kao što je Google Play Protect izravno blokiraju softver nabavljen izvan trgovine Play.

Zbog toga smo uvrstili Fortnite za Android u trgovinu Play. Nastavit ćemo nuditi tu igru i putem naše trgovine s aplikacijama.

Nadamo se kako će u Googleu promijeniti svoje politike i poslovne dogovore u bližoj budućnosti kako bi svi razvojni programeri mogli slobodno izaći na tržište i doći do kupaca koji koriste Android, i u trgovini Play putem otvorenih servisa, uključujući one za plaćanje, kako bi se mogli ravnopravno nadmetati na tržištu.'