1410 PRIJEDLOGA

Ferrari, lol i sucks u utrci za nove domene

  • Autor: Merita Arslani
  • Zadnja izmjena 14.06.2012 10:31
  • Objavljeno 14.06.2012 u 09:36
svijet internet

svijet internet

Izvor: sxc.hu / Autor: sxc.hu

Svoje ime kao domenu prijavile su i brojne kompanije poput BBC-ja, Coca-Cole, Garniera i drugih

ICANN je konačno objavio listu prijedloga za nove vršne domene. Na natječaj raspisan u svibnju prijavljeno je preko 1410  novih domena koje bi trebale konkurirati popularnom dot.comu. Više od pola prijava pristiglo je iz Sjedinjenih Američkih Država, čak 911, a 675 prijava iz Europe.

Inače je stiglo 1930 prijedloga, ali neki su bili isti, tako da konačna brojka iznosi 1410. Predlagači koji su poslali iste ideje morat će se dogovoriti oko toga tko polaže pravo na ime, navode iz ICANN-a, a ukoliko se ne dogovore, ICANN će za te nazive održati aukciju na koju se mogu javiti svi zainteresirani. Novi prijedlozi odnose se na imena korporacija, hobije, etničke grupe, izraze i sve ostalo za što su oni koji su prijavili nove domene mislili da bi moglo biti zanimljivo potencijalnim klijentima i korisnicima. Među prijavljenim novim domenama su: .music, .doctor, .Youtube, .bank, .skype, .skydrive, .lol, .Google, .cloud i brojne druge. Među nazivima koji su izazvali prilično kontroverzi su .sex, .porn i .sucks te će biti zanimljivo vidjeti hoće li dobiti zeleno svjetlo. Među zanimljivijima su još .ninja i .ferrari, a svoje ime kao domenu prijavile su i brojne kompanije poput BBC-ja, Coca-Cole, Garniera i drugih.

Prema najavama ICANN-a, prioritet će imati domene orijentirane na društvo i zajednicu, a sada će korisnici imati 60 dana za komentiranje ponuđenih prijedloga. Osim komentara, korisnici će moći prijaviti pojedine domene kao uvredljive ili pak potegnuti pitanja oko autorskih prava za pojedine nazive.

S obzirom na to da će potrajati procedura odobravanja za nove domene, predviđa se da će proći barem godinu dana dok ne budu u upotrebi. Naime, osim javne rasprave o nazivima, svatko tko je prijavio nove domene morat će predložiti i financijski plan koji mora biti održiv. Za ICANN je on bitan ukoliko kompanija kao vlasnik neke domene može jamčiti da će ona postojati i ukoliko kompanija propadne. Svi koji su prijavili nove domene za svaku su prijavu morali platiti 185 tisuća dolara, a novi nazivi, među kojima ima vrlo privlačnih za velik broj klijenata i korisnika, mogli bi donijeti veliku zaradu njihovim vlasnicima.

Među onima koji su prijavili najviše prijedloga za nove domene je Google, koji je prijavio preko pedeset novih naziva

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi