STIGLA JE REVOLUCIJA

Falcon9 vertikalno sletio iz orbite bez korištenja padobrana

  • Autor: I. Ž.
  • Zadnja izmjena 25.07.2014 13:45
  • Objavljeno 25.07.2014 u 13:41
falcon9 spacex

falcon9 spacex

Izvor: Promo fotografije / Autor: spacex

Prvi značajniji korak u komercijalizaciji svemirskog transporta upravo je izveo SpaceX-ov Falcon9. Ova raketa za transport satelita i letjelica u orbitu uspješno je izvela prvo vertikalno slijetanje na Zemlju bez padobrana

Problem s kojim su se svemirske agencije dosad susretale jest nemogućnost ponovnog korištenja raketnih sustava. Drugim riječima, jednom kada bi nakon lansiranja sa Zemlje svoj teret dopremile do orbite, rakete bi bile već nakon prvog korištenja bile odbačene.

Treba li govoriti uopće koliko je ovaj proces skup?

Naravno da treba, trošak dopremanja kilograma materijala u svemir dosad je iznosio oko 44.000 američkih dolara. Vertikalno slijetanje i mogućnost ponovnog korištenja raketa nakon punjenja gorivom smanjilo bi troškove na svega 2.200 dolara po kilogramu.

Ovo nije prvi put da raketni sustavi bivaju ponovno iskorišteni. U dosadašnjim pokušajima s više ili manje uspjeha korišteni su padobrani, no to je i dalje zahtijevalo veća ulaganja u osposobljavanje raketa za ponovno lansiranje.

Video koji je SpaceX objavio na YouTubeu prikazuje povratak Falcona9 na Zemlju nakon što je u orbitu isporučio šest satelita ORBCOMM. Raketni sustav uspješno je aktivirao motore dva puta kako bi nadzvučnu brzinu smanjio na gotovo 0 km/h te nježno dotakao morsku površinu. Prebacivanje iz vertikalnog u horizontalni položaj uzrokovao je štetu na konstrukciji, no u SpaceX-u tvrde kako su prikupili dovoljno podataka za još uspješnija buduća slijetanja.

Pogledajte video uspješnog slijetanja Falcona9 i onaj koji na primjeru suborbitalnog Grasshopera prikazuje kako je to otprilike trebalo izgledati.

Falcon9 vertikalno sletio iz orbite bez korištenja padobrana

Uspješno slijetanje suborbitalnog raketnog sustava Grasshoper


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!