ZA KOJU GODINU...

Evo zašto jedva čekamo mreže 5G

01.09.2017 u 13:36

Bionic
Reading

Deset puta brži prijenos mobilnih podataka od onog kakav nam danas nude kućni širokopojasni priključci na internet bi mogao poslužiti kao temelj za razvoj postojećih i nastajanje niza novih usluga

Sve veći broj uređaja koji traže bežični prijenos podataka, kao i rastuća potražnja za sve većim brzinama prijenosa podataka, stavljaju kapacitete telekoma na sve veću kušnju.

Mnogi rješenje vide u mrežama 5G, koje bi od 2020. godine trebale početi zamijenjivati danas već standardne mreže 4G.

Te mreže iduće generacije podržavaju sto puta brže preuzimanje podataka putem mobilnih mreža, što znači kako bi mogle isporučiti film pune HD razlučivosti za nekoliko sekundi.

Deset puta brži prijenos mobilnih podataka od onog kakav nam danas nude kućni širokopojasni priključci na internet bi mogao poslužiti kao temelj za razvoj postojećih i nastajanje niza novih usluga temeljenih na tehnologijama pametnog doma, autonomnih vozila, telemedicine, virtualne stvarnosti, interneta stvari... 

Između ostalog, mogao bi omogućiti izvođenje kirurških zahvata na daljinu, prijenos osjeta internetskom vezom, vrlo precizno upravljanje bespilotnim letjelicama, ali i s vremenom u potpunosti zamijeniti širokopojasni pristup internetu kakav danas poznajemo.

Prijelaz sa 4G na 5G bit će daleko veći i složeniji nego što je to bio slučaj s prijelazom s 3G na 4G. No, testiranja mreža 5G već traju. U Južnoj Koreji se nadaju kako će ih upogoniti već do početka Zimskih olimpijskih igara 2018.

Ovo su najbolji monitori širokog ekrana Izvor: Promo fotografije / Autor: Samsung