NAJJEFTINIJI NOVI IPHONE

Evo što morate znati o iPhoneu XR, novom Appleovom 'srednjostrujašu'

13.09.2018 u 16:10

Bionic
Reading

Nešto manji od iPhonea XS Max i veći od iPhonea XS, Appleov iPhone XR s ta dva uređaja dijeli više specifikacija i značajki. Ipak, ima i razlika

Appleov adut za one kojima su iPhone XS i XS Max preskupi, iPhone XR dolazi u aluminijsko-staklenom kućištu i šest boja (crna, bijela, crvena, žuta, koraljna i plava).

Nešto je manji od XS Maxa i veći od XS-a. LCD zaslon razlučivosti 1.792 puta 828 piksela i dijagonale 6,1 inč (15,4 centimetara) ima zubić pri vrhu, ali ne i podršku za 3D Touch.

  • +10
Apple iPhone XR Izvor: Apple / Autor: Apple

Pod haubom je isti čip - novi sedam-nanometarski A12 Bionic. Što se memorije tiče, neće biti na raspolaganju model s pola terabajta kao kod preostala dva nova smartfona, već će ponuditi izdanja sa 64, 128 i 256 GB. Trajanjem baterije trebao bi za sat i pol nadmašiti iPhone 8 Plus.

Za razliku od XS Maxa i XS-a straga ima samo jednu kameru, zbog čega neće imati portretni način rada već će ga simulirati pomoću strojnog učenja. Kamera je opremljena senzorom od 12 megapiksela, s otvorom blende od f/1.8.

Sprijeda je, kao i na preostala dva modela, kamera sa sedam MP. No, također koristi tehnologiju TrueDepth, što znači kako će podržavati otključavanje licem pomoću tehnologije Face ID. Da, to znači kako nema tipku Home.

Otporan je na vodu, iako zadovoljava uvjete manje zahtjevnog standarda IP67.

Prednarudžbe kreću 19. rujna, u prodaju ide od 26. listopada po početnoj cijeni od 749 američkih dolara. Model sa 128 GB memorije koštat će 799, a onaj s 256 GB - 899 dolara.

U toj ga cjenovnoj kategoriji čekaju, između ostalih, prilično dobar LG-jev G7 ThinQ te Motorolin Moto Z3, s kojima je po specifikacijama približno izjednačen. S druge strane, OnePlus 6 - također približno istih specifikacija - gotovo je upola jeftiniji. U toj kategoriji će se naći i modeli iPhonea 8 i 8 Plus.