vole sve uređaje

Evo što donosi iduća velika nadogradnja za Windows 10

15.05.2017 u 10:32

Bionic
Reading

Drugi dan Microsoftove konferencije za developere donio je istinske novosti za svijet potrošača. Terry Myerson, Joe Belfiore i brojne druge figure IT diva iz Redmonda najavili su detalje razvoja Windowsa 10 i sljedeće velike nadogradnje za jesen, izmjenu dizajnerskog jezika sustava, a našlo se tu i iznenađenje iz Appleovog tabora

Creators Update, velika nadogradnja za Windows 10 još uvijek se polako širi računalima diljem svijeta, ali su u Microsoftu već najavili sljedeću - Fall Creators Update. Dok je prvo izdanje Creators Updatea naglasak imalo na podršci za 3D produktivnost, jesenje izdanje (rujan ove godine) fokus će usmjeriti na brojna druga iskustva iz svijeta produktivnosti. 

Ako stvar funkcionira onako kako ju je Microsoft prezentirao na konferenciji BUILD 2017, korisnici će morati kudikamo manje pratiti na kojem uređaju su ostavili otvorenu aplikaciju, gdje su spremili neku datoteku i gdje su uopće točno stali s poslom. 'Windowsi vole sve vaše uređaje', izjavio je Joe Belfiore na pozornici s prikazom klasičnih računala, tableta, ali i pametnih telefona na svim platformama (iOS, Android, Windows Mobile). 

Cortana će korisnika jednostavno na bilo kojem uređaju pitati želi li nastaviti s radom na nečem što je otvoreno na prethodnom uređaju. Stvar radi između računala i pametnih telefona neovisno o platformi, a sve naravno funkcionira zahvaljujući cloudu

Da stvar bude bolja, Windows 10 Fall Creators Update donosi i značajku Timeline, koja će korisniku pružiti jasan pregled svega na čem je radio i svih aplikacija koje su bile otvarane na uređajima kroz kalendarski prikaz. Jednostavnim dodirom prsta, korisnik će se moći vratiti na radnu površinu i materijal na kojem je radio ranije - opet, neovisno o uređaju: 

Još jedna od stvari koju će jako cijeniti oni produktivni je Cloud-powered Clipboard. Ova značajka će Windows 10 korisnicima omogućiti kopiranje i lijepljenje sadržaja s računala na mobilne uređaje poput iPhonea i Androida. Clipboard će biti i izravno integriran u Office paket aplikacija, što će drastično olakšati rad onima koji se znaju naći u situaciji da brzo prebace nešto s mobilnog uređaja na računalo i obratno.

Novi dizajnerski jezik

Microsoft je najavio i kako u Windows svijet stiže i značajan redizajn, pod nazivom Fluent Design System. Riječ je o evoluciji jezika Metro, koji je pak postao poznat kao Modern Design Language. Što donosi redizajn? Pa već u ranijim glasinama spominjao se 'neonski dizajn', no stvar je kudikamo složenija.

Microsoft Fluent Design System
Microsoft Fluent Design System Izvor: Screenshot / Autor: Microsoft

Fluent Design oslanja se na stvaranje novih vizualnih iskustava u sljedećim ključnim područjima: 

  • Svjetlo
  • Dubina
  • Pokret
  • Materijal
  • Veličina

S onim što je Microsoft prikazao za vrijeme konferencije BUILD 2017, čini se kako je vrijeme statičnih pravokutnih prozora prošlost. U Windowse (kako računala, tako i Xbox konzole) i pripadajuće aplikacije stižu animacije, bogate teksture, dinamični slojevi, ali ne tek radi eye-candy efekta, već kako bi korisnik imao jasnu naznaku mjesta gdje se nalazi u sustavu i što mu je za činiti: 

Microsoft Fluent Design System Autor: Microsoft

Nije riječ tek o radikalnom redizajniranju sučelja koje bi moglo zbuniti na milijune korisnika diljem svijeta. Microsoft naglašava kako će stvarima pristupiti pažljivo i s osnovnom idejom da korisnici intuitivno znaju što im je za činiti sa svakim elementom sučelja. Cijela tranzicija zapravo neće završiti tek s jesenjom nadogradnjom Fall Creators Update, već je riječ o istinskom početku, kako bi se na što prirodniji način spojili svijet digitalnog i stvarnog. 

Zvuči poznato? Svakako, jer Microsoft ulaže mnogo u ideju o proširenoj stvarnosti, a Windows 10 bi tu itekako mogao igrati bitnu ulogu s ovako ranim koracima. Štoviše, cijela ideja o novom dizajnerskom jeziku stiže upravo zahvaljujući komadu hardvera za proširenu stvarnost - HoloLens.

Kako bi otkrio više detalja o novom dizajnerskom jeziku Fluent Design System, Microsoft je kreirao i zasebnu web stranicu na kojoj se mogu pronaći osnovne niti vodilje i dodatni sadržaj. 

Nove i stare aplikacije

Pored činjenice da će niz aplikacija iz Redmonda biti osvježen novim dizajnom i mogućnostima s nadogradnjom Fall Creators Update, Microsoft je otkrio i kako vraća aplikaciju za uređivanje videa u Windows svijet. App se zove Story Remix, a on će moći preuzeti foto i video sadržaj s više uređaja i kreirati 'instant video priče', zahvaljujući strojnom učenju (deep learning).

Naravno, korisnici će moći birati sadržaj i samostalno, no za obitelji će svakako biti zgodno znati da mogu kreirati foto i video priče u svega par klikova, bez potrebe za prethodnom organizacijom materijala. Naravno, Story Remix će moći integrirati i trodimenzionalne elemente iz Painta 3D.

Introducing Story Remix in Windows 10 Autor: Microsoft

Šlag na torti u najavama vezanim uz svijet krajnjih potrošača je to da će u Windows Store do konca godine stići Appleov iTunes. Nije šala. Apple planira kreirati izdanje iTunesa koje će funkcionirati i na Windows 10 S računalima, kojima je zabranjem pristup instalaciji materijala van službene Windows trgovine.

U nastavku je moguće pogledati skraćeno izdanje Build 2017 prezentacije vezano uz stvari u kojima će potrošači uživati do konca godine:

Microsoft Build 2017 konferencija u osam minuta Autor: Microsoft/TheVerge