'TRENING USPJEŠAN'

Evo robota koji bi nam mogao postati kućni pomoćnik

22.01.2016 u 07:11

Bionic
Reading

Boston Dynamics već duže vremena eksperimentira s humanoidnim robotom Atlas, a nedavno su zajedno s poznatim američkim timom IHMC (Institute for Human & Machine Cognition) Robotics razvili i algoritme kojima ATLAS postaje pravim kućnim pomoćnikom - usisavanjem, metenjem poda i sl.

Američki tim IHMC Robotics itekako zna što radi, a nedavno su osvojili i drugo mjesto na DARPA robotskom natjecanju. S druge pak strane ATLAS kojeg je napravio Boston Dynamics pored mogućih vojnih primjena sada otvara još jedno poglavlje.

U razgovoru za IEEE Spectrum, operater robota John Carff navodi kako upravljanje nije 'takvo kakvim ga se zamišlja'. Operater robotu kroz sučelje da instrukciju da uzme bocu sa stola. Operater provjeri da je ruka u odgovarajućem položaju i robot operateru signalizira na koji način će se kretati i napraviti određenu radnju. Nakon što je operater provjerio plan, donosi odluku želi li aktivirati tu radnju ili ne.


Video koji slijedi je višestruko ubrzan, no moguće je vidjeti kako, pored svega, ATLAS može iskoristiti i nogu kako bi postavio usisavač za odgovarajuću površinu (tepih):

Robot ATLAS sad može uređivati i domaćinstva. Ajmo reći.