2016. I DALJE

Evo kakvu budućnost prognoziraju u Microsoftu

10.12.2015 u 14:09

Bionic
Reading

Vodeći ljudi Microsoftovog ogranka za istraživanje i razvoj podijelili su s ostatkom svijeta svoju viziju ključnih tehnoloških i znanstvenih napredaka koji nas očekuju tijekom iduće i za deset godina

Chris Bishop, direktor istraživačkog ogranka u Cambridgeu u Velikoj Britaniji, smatra kako ćemo tijekom iduće godine biti svjedocima pojavljivanja novih silicijskih arhitektura, prilagođenih intenzivnim optrećenjima koje donosi strojno učenje, a koje će donijeti i bolje performanse od GPU-ova.

Do 2026. na raspolaganju ćemo imati sveprisutne, ljudima ravnopravne strojne prijevode svih europskih jezika, što će ukloniti barijere na Starom kontinentu. Također, vidjet ćemo zanimljiva nova područja primjene dubinskih kamera na mobilnim uređajima.

Doug Burger, direktor za hardver, uređaje i iskustva u Research NExT-u, predviđa uspješno uključivanje specijaliziranog ubrzavanja računalstva u oblaku u velikim razmjerima, što će omogućiti velike napretke na području obrade velikih količina podataka (Big Data), bioinformatike, računalstva visokih performanski i drugim važnim vertikalama.


Nakon deset godina vidjet ćemo djelomični odmak od von Neumannovog računalstva za poslove koji traže veliku količinu izračuna, što će za posljedicu imati ogromnu cjenovnu učinkovitost i smanjenje latencije. Taj će pomak omogućiti brojne napretke u dubokoj personalizaciji, poput razvoja inteligentnih računalnih pomoćnika koji će vas poznavati intimno i dobro vas služiti na poslu, ali i spašavati živote visoko personaliziranom medicinom.

U to vrijeme će i rekonfigurabilno računalstvo (kao što je FPGA) postati sve prisutno u podatkovnim centrima, kao prvoklasni ubrzivač izračuna.

Bill Buxton, Microsoftov istraživač, prognozira kako će iduća godina donijeti uspon korištenja stilusa za crtanje i vođenje bilješki. Deset godina kasnije stvari će funkcionirati glatko i jasno i pritom ćemo vidjeti značajan pad kompleksnosti, povećanje vrijednosti i više slobode za ljude kako bi se mogli fokusirati na realizaciju svojih potencijala koliko god je to moguće. Fokus industrije pomjerit će se s tehnologije na poboljšavanje ljudskog iskustva, vrijednosti i potencijala.

Lili Cheng, direktorica Microsoft Research NExT, očekuje kako će u idućoj godini naši razgovori online sve više ići uz posredovanje pomoćnika, koji će nas nasmijavati i pomoći u povećanju produktivnosti. Zbog toga ćemo preispitivati način na koji razmišljamo o računalima, mobitelima, ali i sjećanjima i odnosima.

Deset godina kasnije, moći ćemo znatno bolje osmišljavati i kontrolirati utjecaj koji računala imaju na naš život. Sve više prvih poslova bit će u virtualnom svijetu, zbog čega ćemo mijenjati i načine na koje radimo, kao i dizajn naših gradova, kvartova i lokalnih zajednica.


Kate Crawford, istraživačica u Microsoft Researchu, očekuje kako će iduće godine svaki program koji se bavi zannstvenom obradom podataka dobiti i dodatak u vidu kurikuluma podatkovne etike, imajući u vidu rastuće razumijevanje implikacija koje po ljude imaju prikupljanje ogromnih količina podataka i eksperimentiranje (u idealnom slučaju, to će za posljedicu imati pravednije korištenje podataka i zaštitu od podatkovne diskriminacije). U tom će smislu 2016. biti prijelomna.

Za deset godina, agenti umjetne inteligencije kao što je Xiaolce igrat će ključnu ulogu u našim životima. Imat ćemo toliko povjerenja u njih da ćemo s njima imati iste etičke i pravne odnose kakve danas imamo s liječnicima, odvjetnicima i terapeutima.

Li Deng, direktor za partnere u istraživanje u Microsoft Research NExT-u, uvjeren je kako nas iduće godine čeka nastavak brzog razvoja prirodne obrade jezika temeljem metoda dubokog učenja. Duboko učenje ući će u poslovne aplikacije, uključujući prediktivnu analitiku.

Deset godina u budućnosti, duboko učenje izjednačit će se ili nadmašiti mogućnosti umjetne inteligencije u nekoliko velikih područja, poput primjerice govora i vida, a moguće i u nekim kognitivnim funkcijama. Umjetna inteligencija bit će sveprisutna i široko korištena svakodnevno.


Jasmin Fisher, istraživačica pri istraživačkom centru u Cambridgeu, očekuje napretke na području zdravstva i dobrobiti zahvaljujući korištenju naprednih interdisciplinarnih tehnologija, osmišljenih kako bi produljile i poboljšale živote pacijenata s kompliciranim bolestima. Tehnologije temeljene na računalstvu u oblaku počet će mijenjati živote pacijenata.

Deset godina od danas rak će biti riješen problem. Zahvaljujući računalima, moći ćemo bolje razumjeti, otkriti, dijagnosticirati i liječiti pacijente.

Hsiao-Wuen Hon, dopredsjednik Microsoft Research Asia i grupacije Asia-Pacific R&D, smatra kako će doći do značajnog prihvaćanja umjetne inteligencije, uz moguće sudjelovanje ljudi, u uslugama koje pružaju osobni asistenti. Video distribucija internetom prestići će emitiranje putem TV-a, a doći će i do napretka inteligentne obrade videa u oblaku.

Nakon deset godina dočekat ćemo svijet u kojem će hologrami i proširena stvarnost biti sveprihvaćeni na područjima kao što su obrazovanje, trgovina, putovanje i interakcija s drugim ljudima i stvarima.

Eric Horvitz, direktor laboratorija Microsoft Research Redmond, najavljuje vidljiv napredak izračunske inteligencije, koja će voditi do fluidnog razgovornog dijaloga u više koraka sa strojevima, što će biti prirodnije od onog kojeg imamo na raspolaganju danas. Osobni pomoćnici bolje će razumjeti nas i zadaće koje preuzimaju.

Deset godina kasnije umjetna inteligencija doživjet će veliki napredak te omogućiti nova znanstvena otkrića na području energije, biologije i medicine.


Lucas Joppa, znanstvenik u Microsoft Researchu, uvjeren je kako će jeftini dalekometni i štedljivi senzori i odašiljači omogućiti eksponencijalno ubrzanje praćenja stanja u okolišu i dosad neviđen pristup informacijama o matičnom nam planetu, što će nam pomoći u izbjegavanju šestog masovnog izumirana.

Do 2026. računalstvo će postati sveprisutno u prirodnim okruženjima, nudeći nam digitalne nadzorne ploče kojima ćemo stalno pratiti puls Zemlje.

Brian LaMacchia, direktor odjela za sigurnost i kriptografiju u Microsoft Researchu, prognozira predstavljanje potpune enkriptirane TLS veze koja koristi algoritme javnog ključa otporne na napade kvantnim računalima za razmjenu i digitalne potpise. Dolazak kvantnih računala tijekom idućih 15 godina omogućit će migraciju svih postojećih kriptosustava javnog ključa na kvantno otporne algoritme. Opisana TLS veza bit će prvi korak u tom smjeru.

Nada se kako ćemo za deset godina u primjeti imati kvantno otporne kriptosustave u svim sigurnosnim protokolima koje koristimo.

Preston McAfee, glavni Microsoftov ekonomist, vjeruje kako će tijekom iduće godine ekonomisti naći odgovor na zagonetku zašto sadašnji oporavak uključuje povećanja niske produktivnosti u usporedbi s prethodnima. Odgovor će imati značajan učinak na politike usmjerene ka poticanju rasta.

Za deset godina veliki koraci bit će postignuti primjenom dizajna tržišta, što će poboljšati učinkovitost tržišta kombinacijom teorije igara, ekonomije i algoritama.


Sriram Rajamani, pomoćnik direktora Microsoft Research India, u idućoj godini vidi početak nove generacije sistemskih rješenja koja će jamčiti sigurnost čak i ako u operativni sustav ili drugu infrastrukturu hakeri uspiju upasti.

Nakon deset godina i dalje ćemo gledati hakere i prodavače sustava kako se igraju lovice. Sigurnost i privatnost bit će presudni pri prodaji uređaja i platformi u računalnom oblaku. To će potaći velike napretke u svim slojevima, od aplikacija preko arhitekture do hardvera.

Za Krystu Svore, višu istraživačicu u Microsoft Research NExT-u, ključno otkriće u 2016. bit će potvrda topologijskog kubita.

U 2026. moći ćemo se povezati s kvantnim računalom putem računalnog oblaka kako bi riješili probleme koje ne možemo današnjim računalima. Prvenstveno se to odnosi na fizikalne sustave za kemiju i znanost o materijalima, ali i pothvate poput izvlačenja viška ugljika iz zraka.

Jeannette Wing, dopredsjednica Microsoft Researcha, očekuje napretke na području razvoja algoritama i teorije kompleksnosti. Informacijske tehnologije donijet će više senzora i uređaja za praćenje metaboličkih stanja organizma. Političke debate vodit će se o ulozi enkriptirane komunikacije, u potrazi za balansom između potreba za zaštitom nacionalne sigurnosti i zaštite privatnosti identiteta i podataka pojedinca.

Za deset godina moći ćemo, kaže Wing, programirati žive stanice.

Više:Microsoft