kad fbi preporuči...

Evo kako učinkovito možete resetirati svoj router

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 05.06.2018 09:56
  • Objavljeno 05.06.2018 u 09:45
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: NN

FBI nam je prije tjedan dana predložio da resetiramo router kako bismo se riješili opasnog malwarea, a mi vam ovom prilikom donosimo kratki vodič uz kojeg ćete to obaviti bez ikakvih poteškoća

Prema izvješću sigurnosne kompanije Talos, u opticaju je neobični malware koji inficira bežične routere. U slučaju da vaš uređaj stiže iz Linksysa, Mikrotika, Netgeara, QNAP-a i TK-Linka, predlažemo da počnete brinuti. S obzirom da se radi o velikom broju uređaja, uopće nas ne čudi zašto je FBI svima predložio da jednostavno resetiraju svoje routere kako bi se barem djelomično riješili malwarea VPNFilter.

Nakon nedavnog upozorenja FBI-ja u kojem korisnicima predlažu da resetiraju router kako bi se riješili malwarea, mnogi su to bili spremni napraviti, samo što nisu znali kako. U ovom kratkom vodiču objasnit ćemo vam kako to učiniti u nekoliko vrlo kratkih i jednostavnih koraka.

korisno

Kako poboljšati i zaštititi Wi-Fi signal kod kuće? Donosimo nekoliko savjeta

Pogledaj galeriju
6

1. Isključite router iz struje

Iako vaš uređaj možda ima ugrađenu opciju za resetiranje ili ponovno pokretanje, budite vrlo pažljivi, s obzirom da mogu resetirati uređaj na tvorničke postavke i izbrisati sve vaše postavke. Kako biste to izbjegli, iskopčajte sve kablove iz routera.

Nakon što to učinite, ostavite uređaj isključenim oko jedne minute kako biste osigurali da je router potpuno ohlađen te da su svi spojeni uređaji zabilježili pad kućnog Wi-Fija.

Nakon ovoga ponovno uključite modem u struju. Pričakajte da se pokrene i ponovno vas spoji na internet. Nakon ovoga uključite router nazad u modem, utičnicu i druge uređaje. Pričekajte nekoliko minuta da modem uspostavi vezu sa svim bežično spojenim uređajima.

  • +1

Najzanimljiviji laptopi koje danas možete kupiti

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dell

2. Nadogradite firmware

Firmware je integrirani softver čija je glavna funkcija pokretanje samog modema. Firmware se ne nadograđuje često kao operativni sustav, no i dalje povremeno dobija softverske zakrpe u slučaju velikih sigurnosnih prijetnji. Kako biste nadogradili firmware uređaja, trebaju vam informacije za logiranje u router. Do izbornika se dolazi putem preglednika upisivanjem IP ili web adrese. Za konkretan način pristupa postavkama, ispravnu metodu potražite na službenim stranicama proizvođača.

Nakon što pristupite modemu morat ćete pronaći opciju za nadogradnju uređaja koja često nosi ime 'Firmware Update' ili Router Update'.

Vodite računa da tijekom nadogradnje vrlo vjerojatno nećete moći koristiti internet ili Wi-Fi.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: NA

3. Nadogradite povezane aplikacije

Brojni routeri korisnicima imaju opcionalne aplikacije putem kojih se mogu podešavati postavke uređaja. Ako imate jednu takvu aplikaciju, definitivno predlažemo da provjerite je li ona nadrograđena na najnoviju verziju.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: NN

4. Promijenite zaporku

Koristite li i dalje osnovnu zaporku za pristup postavkama vašeg rotutera? Predlažemo da ju promijenite, s obzirom da korištenje tvornički postavljene lozinke poput 1111 znači da hakeri neće imati problema pristupu vašem routeru.

Kako biste im doskočili, promijenite lozinku routera ulaskom u postavke uređaja i izmjenom u nešto složeno i vrlo lako pamtivo. Ako niste na 'ti' sa pamćenjem lozinki, uvijek ju možete zapisati na papir i spremiti među dokumentaciju. Garantiramo vam da haker, osim ako se ne bavi provalama i krađom korisničkih uputa, neće tako lako mimoići vašu nadograđenu zaštitu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!