ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

Europski lovac na egzoplanete još čeka svoju priliku

17.12.2019 u 15:45

Bionic
Reading

Projekt CHEOPS Europske svemirske agencije predviđa slanje teleskopa u svemir koji će se fokusirati na sjajne zvijezde za koje već znamo da imaju planete

Lansiranje satelita CHEOPS, čija će zadaća biti potraga za planetima izvan Sunčevog sustava, odgođeno je zbog problema detektiranih na početku odbrojavanja za polijetanje. Novi datum lansiranja zasad nije poznat.

Projekt CHEOPS (što je kratica za Characterising Exoplanets Satellite) Europske svemirske agencije predviđa slanje teleskopa u svemir koji će se fokusirati na sjajne zvijezde za koje već znamo da imaju planete.

ASTRONOMIJA

Spektakularni svemir: pogledajte prekrasne astro fotografije koje su obilježile ovaj tjedan

Pogledaj galeriju

Promatranje bi trebalo astronomima pomoći u boljem razumijevanju njihovih orbita i približnih veličina, što će dalje pomoći u procjeni jesu li plinoviti ili stjenoviti.

Priprema misije traje zadnje 3,5 godine. Satelit bi se u svemir trebao uputiti na raketi Arianespace Sojuz iz Svemirskog centra Guiana u Francuskoj Gvajani.

Uz CHEOPS raketa Sojuz će ponijeti još četiri tereta, među kojima je najveći COSMO-SkyMed, satelit druge generacije Talijanske svemirske agencije i Ministarstva obrane, namijenjen snimanju Zemlje.

Francuska svemirska agencija lansirat će satelit ANGELS (Argos Neo on a Generic Economical and Light), u suradnji s industrijskom grupacijom Hemeria. Taj bi satelit trebao testirati novu tehnologiju prikupljanja signala s farova na površini Zemlje.

Također će poslati i EyeSat, satelit koji će proučavati Mliječnu stazu i svjetlo za koje se pretpostavlja kako nastaje refleksijom svjetlosti o čestice leda i prašine.

Konačno, u Sojuzu će se naći i eksperimentalni satelit ESA-e, koji će poslužiti za provjeru novog softvera i niz eksperimenata, piše Space.