REKORD

Europska unija ošamarila Google s 2,4 milijarde eura kazne za namještanje rezultata

  • Autor: D. J.
  • Zadnja izmjena 27.06.2017 12:22
  • Objavljeno 27.06.2017 u 12:20
Sundar Pichai, čelnik Googlea

Sundar Pichai, čelnik Googlea

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Baš kako se sredinom mjeseca i sugeriralo, europska regulatorna tijela ošamarila su Google rekordnom kaznom od 2,42 milijarde eura zbog favoriziranja vlastitog servisa. Europska komisija zaključila je kako najpopularnija internetska tražilica na svijetu ima rok od 90 dana za okončavanje prakse koja šteti konkurentima

U slučaju da Google u tom roku ne odradi zadaću, svaki dan bi mogao dobiti kaznu do pet posto prosječnih dnevnih globalnih prihoda matične tvrtke Alphabet. 

Izrečena kazna rezultat je sedmogodišnje protumonopolske istrage, čije su pokretanje pomogle službene žalbe tvrtki Yelp, TripAdvisor, Foundem, News Corp i lobističke grupe FairSearch, a koja se odnosila na monopoliziranje rezultatima pretraživanja koji su išli Googleu u korist. U Googleu su naime favorizirali vlastiti Google Shopping servis za usporedbu cijena proizvoda.

Riječ je o rekordno visokoj kazni Europske unije u slučaju borbe protiv monopolističkog ponašanja. Raniji rekord držao je Intel s kaznom od 1,06 milijardi eura još iz 2009. godine. 

Kako je ranije bilo riječi, s obzirom da matična tvrtka Googlea, Alphabet raspolaže s više od 90 milijardi dolara, kaznu neće posebno osjetiti s financijske strane. Problem zapravo leži u tom što će morati drastično izmijeniti način na koji posluju online unutar EU. 

Googleova nezakonita praksa imala je značajan utjecaj na konkurenciju (...) Dopuštali su vlastitoj usluzi usporedbe cijena za kupovinu proizvoda značajno povećanje prometa na račun suparnika i na štetu europskih potrošača

Štoviše, ovim potezom je otvorena mogućnost da tvrtke koje su uložile žalbu za monopolsko ponašanje Googlea na prvom mjestu krenu s daljim tužbama, kao žrtve IT diva iz Mountain Viewa.

Google poriče kako su napravili išta loše u svojoj poslovnoj praksi.

Ono što je Google učinio je nezakonito pred pravilima EU vezanim uz monopolsko ponašanje. Google je onemogućio drugim tvrtkama da se natječu i da uvedu inovaciju. Što je bitnije, Google je onemogućio europskim potrošačima da imaju istinski izbor usluga

Vrijedi podsjetiti i kako protiv Googlea stoje još dvije protumonopolske istrage - ona vezana za mobilnu platformu Android te još jedna vezana za online oglašavanje i pretraživanje. 

Puno priopćenje za medije Europske komisije oko ovog slučaja moguće je pročitati na službenim stranicama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!