SLIJEDI GLASOVANJE

Europarlamentarci podržavaju neutralnost interneta

21.03.2014 u 11:54

Bionic
Reading

Zasad, doduše, tek na razini jednog odbora. No, uskoro će o istom pitanju glasovati i više instance, a desnica je sklona podržati Europsku komisiju, koja želi omogućiti diskriminaciju korisnika

Sporija veza može biti rezultat prevelikog prometa, ali i odluke telekomunikacijskih tvrtki da ograniče pristup određenim uslugama i aplikacijama, primjerice uslugama koje nudi konkurencija. Zastupnici su 18. ožujka na Odboru za industriju glasali o zabrani takvih praksi jer su u suprotnosti s principom neutralnosti interneta (net neutrality).


Svi podaci koji struje internetskim tokovima trebaju biti jednako tretirani, bez obzira na to tko je izvor, poručio je Odbor za industriju glasujući o paketu novih pravila za telekome. 'Promet treba tretirati jednako, bez diskriminacije, ograničenja i utjecaja', rekla je izvjestiteljica Pilar del Castillo (EPP, Španjolska) nakon glasanja.

'Sretan sam što je odbor glasovao za zabranu blokiranja, diskriminacije i prigušivanja prometa u širokopojasnom internetu', dodao je izvjestitelj u sjeni Jens Rohde (ALDE, Danska).

Tvrtke će moći svojim klijentima ponuditi specijalizirane usluge (veze) pojačane kvalitete za neke aplikacije koje zahtijevaju veću propusnost podataka, kao što su usluge video prijenosa u visokoj rezoluciji, video konferencije ili interaktivna telemedicina.

Kako takve mogućnosti ne bi naštetile otvorenom internetu i javnim uslugama, Odbor je donio određene mjere zaštite: specijalizirane usluge mogu se nuditi samo ako ne usporavaju internetsku vezu drugih korisnika, a ponuđači ne mogu na silu tjerati građane ili tvorce sadržaja da kupe te usluge.

Međutim, neki zastupnici kažu kako zaštitne mjere nisu dovoljno snažne i da neće uspjeti u sprječavanju diskriminacije sadržaja. 'Mi se ne protivimo specijaliziranim uslugama, IPTV i telemedicina su dobri primjeri, ali njihov razvoj ne bi trebao utjecati na brzinu ili kvalitetu pristupa prosječnog građanina', poručila je glasnogovornica S&D-a Teresa Riera

'Trebamo preciznije definicije specijaliziranih usluga kako se ne bi miješale s uslugama pristupa interneta', dodala je izvjestiteljica iz sjene Catherine Trautmann (S&D, Francuska).

Glasnogovornica stranke Zelenih Amelia Andersdotter istaknula je kako je većina zastupnika desnog centra podržali prijedlog Komisije, koji će na žalost omogućiti velikim ponuđačima usluga da diskriminiraju korisnike po želji.

O prijedlogu će se plenarno glasati 3. travnja.